Nu het internet vol staat met allerhande lexicons en dictionaries, en je zelfs bij Google al de betekenis van woorden kunt opzoeken, lijken de dagen van de papieren woordenboeken – de lexicodonten – geteld. Door Raymond Noë van Onze Taal

Onze Taal heeft al ruim tien jaar een taalnieuwsdienst, die dagelijks de belangrijkste nieuwtjes over taal bijeenzoekt. Een van de manieren om dat nieuws te vinden is met Google-alerts. Dat is een dagelijkse mail van Google met daarin het laatste nieuws over een onderwerp, zoals 'taal' of, in het Engels, 'translation'.

Ruis

Een grappig bijverschijnsel van die Google-alerts is dat ze ruis opleveren. Zo krijg je bij het trefwoord 'taal' ook allemaal berichten over mensen die 'ferme taal' hebben gesproken, plus alle artikelen waar fotograaf Eric Taal een foto bij geleverd heeft.

Bij 'spelling' krijg je ook het laatste nieuws over de actrice Tori Spelling, en bij het zoekwoord 'translation' gaat het nieuws vaak over Scarlett Johansson - vanwege haar rol in 'Lost in Translation', een film die nog steeds een van haar belangrijkste wapenfeiten blijkt.

Rotary

Bij het trefwoord 'dictionary' doet zich een ander soort ruis voor: daar krijg je minstens een keer per week een bericht dat een plaatselijke (Amerikaanse) Rotary-afdeling een klasje achterstandsscholieren heeft verblijd met een eigen woordenboek.

Dat gebeurt dan vanuit de gedachte dat wie een woordenboek heeft, er wel komt in de wereld - een net zo naïeve gedachte als dat mensen vanzelf christen worden als je ze een bijbel geeft. Maar los van de vraag of een woordenboek genoeg is om je de weg naar succes te wijzen, is een papieren exemplaar nogal uit de tijd.

Van Dale

Het internet staat vol online naslagwerken, van Wordnik tot de Urban Dictionary, van Wikipedia tot Answers.com - en in de Verenigde Staten zijn er al scholen die hun leerlingen geen tas vol boeken geven maar een e-reader vol e-books.

Online heeft de toekomst. Dezer dagen verschijnt er een upgrade van de online woordenboeken van Van Dale, en het is tekenend voor de tijdgeest dat 's lands bekendste woordenboekmaker vooral trots is op de technische verbeteringen.

Widget

Dat enthousiasme voor de techniek zal gedeeld worden door alle taalprofessionals die behalve betrouwbaarheid vooral snelheid en zoekgemak willen. Papieren woordenboeken gebruiken ze enkel nog om hun beeldscherm op ooghoogte te krijgen.

Het wachten is nu dan ook op de eerste liefdadigen die de kansarmste scholiertjes een smartphone of een iPad met een woordenboekwidget schenken. En daarmee halen de Rotarians dan ook vast het taalnieuws bij Onze Taal.

Reageren? Ga naar onzetaal.nl