Het leven is niet eenvoudig voor een vakidioot. Zeker niet als elke idioot zich met jouw vak bemoeit. Van taalfoutjes vergaat de wereld niet, maar ze zorgen voor veel klein leed bij taalgevoelige mensen. Een d/t-fout of een verkeerde spatie geeft kortsluiting in hun hoofd. Door Onze Taal.

Een kok kan moeilijk meer onbevangen genieten als ze zelf uit eten gaat. Een accountant zou thuis gek worden van een gebrekkige administratie.

Zo hebben taaladviseurs en andere mensen met een precies oog voor taal de lastige gewoonte taalfouten niet meer te kunnen negeren.

Beproeving

Een geoefend oog voor afwijkingen op je vakgebied is van negen tot vijf wel handig, maar daarbuiten is het soms een beproeving.

Je kunt nauwelijks meer zorgeloos door het leven gaan. Je afgerichte hersenen slaan meteen aan bij een ontbrekende letter of zelfs een cursieve punt - als een speurhond bij een geurproef.

Spaties

Lang niet iedereen zal het zich kunnen voorstellen, maar zelfs de kleinste fouten kunnen je brein al triggeren. Dat gebeurt dagelijks tientallen keren. Onderweg, thuis voor de televisie, in het restaurant en in de winkel.

Foute spaties zijn beruchte voorbeelden. Gisteren in een reclame van Oral-B: 'Een tandarts schoon gevoel'. Au! Dan maar geen elektrische tandenborstel. D/t-fouten zijn minstens zo funest. 'Hier opend binnenkort een sportschool'? Nee, dan zweten we wel ergens anders.

Op tilt

Van de slager kopen we liever geen 'gordon blue' en in het restaurant laten we iets met 'wilde paddestoelen saus' toch maar links liggen. Geen wonder dat we zo vaak honger hebben.

En van een foute hoofdletter in een zin, zoals in '25 Arrestaties na rellen', slaan we telkens een klein beetje op tilt. Natuurlijk weten we dat taal niet ieders vak is. Alleen: iedereen dóét er wel iets mee, en veel mensen doen maar wat - onder het mom van 'ze snappen toch wat ik bedoel'.

Dat laatste is trouwens de vraag, en er zijn talloze andere redenen waarom je beter correct Nederlands kunt schrijven, maar daar hebben we het nu niet over.

Drama's

Al die taalfoutjes zijn voor mensen zoals wij kleine persoonlijke drama's. Misschien is dát eens een originele reden om je best te doen fouten te vermijden, hoe klein ze ook zijn: uit medelijden. Correct Nederlands is een daad van medemenselijkheid.

Reageren? Ga naar www.onzetaal.nl.