DEN HAAG - Lijsttrekker André Rouvoet van de ChristenUnie vindt het onverantwoord dat verschillende partijen breekpunten hebben geformuleerd in de verkiezingscampagne.

Volgens hem wordt daarmee een mes op de onderhandelingstafel gelegd in plaats van het verkiezingsprogramma.

''Ik vind dit zeer onverantwoord, juist in tijden dat coalitievorming door de politieke situatie in ons land al zo moeilijk is zónder breekpunten.

Het brengt de regeerbaarheid van ons land in gevaar en is ronduit slecht voor het kiezersvertrouwen wanneer partijen na de verkiezingen op zulke groter beloften terug moeten komen'', schreef Rouvoet zaterdag in een opiniestuk in de Volkskrant.

Breekpunt

Drie partijen hebben tot nu toe een breekpunt geformuleerd. Voor het CDA mag er niets veranderen aan de hypotheekrenteaftrek, voor D66 móet er juist worden hervormd op de woningmarkt en voor de PVV is het een breekpunt dat de AOW-leeftijd 65 blijft.

Rouvoet stelt onder meer dat het CDA met het door Jan Peter Balkenende omschreven breekpunt het aantal potentiële bondgenoten heeft teruggebracht tot twee: VVD en PVV. ''Stop met het opwerpen van barrières en taboes, vertel gewoon het verhaal waarvoor je staat'', luidt het pleidooi van Rouvoet.

Oud-vicepremier voor de VVD en voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm noemde het vrijdag al gevaarlijk en niet verstandig om breekpunten te formuleren.