Sporting CP-trainer Rúben Amorim ziet zijn ploeg als underdog voor het Champions League-duel met Ajax. Beide clubs staan woensdag tegenover elkaar in het eerste groepsduel van het miljoenenbal.

"Beide clubs hebben wel overeenkomsten", zei Amorim een dag voor de wedstrijd op zijn persconferentie. "Maar Ajax heeft veel meer ervaring. We zijn dankbaar dat we tegen ze mogen spelen."

Sporting is net als Ajax bekend om de goede jeugdopleiding, met spelers als Cristiano Ronaldo, Luís Figo, Ricardo Quaresma, Paulo Futre, Simão, João Moutinho, Dani en Nani. "We leiden beide goed op en moeten ook steeds weer verkopen", zei Amorim.

"Alleen Ajax heeft de laatste jaren geleerd om in Europa te presteren. Ze stonden onlangs in de halve finale van de Champions League en hebben veel spelers voor veel geld laten gaan, maar ook sterk ingekocht. Onze clubs hebben dezelfde filosofie, maar op dit moment nog een andere leeftijd."

Later op dinsdag zei Ajax-trainer Erik ten Hag dat hij zich kon vinden in de lezing van Amorim. "Hij heeft gelijk. De filosofie die hij probeert over te brengen op zijn ploeg, zijn stijl, dat zijn dezelfde ingrediënten als bij ons", aldus Ten Hag.

Amorim blij dat 'belangrijke Klaassen' ontbreekt

De 36-jarige Amorim wordt in Portugal gezien als de nieuwe kroonprins van het trainersgilde, na José Mourinho en André Villas-Boas. Hij leidde Sporting afgelopen seizoen naar de eerste landstitel in negentien jaar en wil nu in de Champions League presteren.

Amorim noemde het een voordeel dat de geblesseerde Davy Klaassen ontbreekt. "Want hij is een slimme speler die ook nog eens heel hard werkt. Maar wij missen ook belangrijke voetballers", doelde hij op de geblesseerde topscorer Pedro Gonçalves en geschorste aanvoerder Sebastián Coates.

Amorim hield in het midden of Gonçalo Inácio en Tiago Tomás inzetbaar zijn tegen Ajax. Beide spelers ontbraken zaterdag nog tegen FC Porto (1-1) vanwege blessureleed. "Ik heb wel het idee dat we klaar zijn voor de wedstrijd tegen Ajax. We moeten ervoor zorgen dat het gebrek aan ervaring dat we hebben ons niet opbreekt."

De wedstrijd tussen Sporting CP en Ajax staat onder leiding van de Spaanse scheidsrechter José Sanchez. Het duel in Estádio José Alvalade begint om 21.00 uur.

Bekijk hier het programma, de uitslagen en de stand in de Champions League