De UEFA stelt een besluit over de veelbesproken hervorming van de Champions League uit naar volgende maand. Het was de verwachting dat het bestuur van de Europese voetbalbond woensdag de knoop zou doorhakken.

De CL-plannen vanaf 2024

  • 32 tot 36 deelnemers
  • Geen groepsfase, maar één ranglijst
  • Zestien clubs naar achtste finales
  • Hoe hoger je positie, hoe gunstiger de tegenstander
  • Hogere premies en prijzengeld

Het UEFA-bestuur praat woensdag wel over de toekomstplannen voor het belangrijkste Europese clubtoernooi, maar de beslissing valt pas bij de volgende bestuursvergadering op 19 april. Volgens de bond moeten de "lopende discussies" eerst nog worden afgerond.

Het is de bedoeling dat Champions League met ingang van 2024 wordt uitgebreid van 32 naar 36 deelnemers. Het huidige poulesysteem met groepen van vier zou dan afgeschaft worden. In plaats daarvan gaan de deelnemers in de eerste fase tien wedstrijden spelen, vier meer dan nu, met extra inkomsten tot gevolg.

In de nieuwe opzet spelen de clubs niet langer zes groepswedstrijden tegen drie andere clubs, maar tien duels met allemaal verschillende clubs. Het moet leiden tot meer spanning in de eerste fase in de Champions League en vooral ook tot meer inkomsten voor de clubs die het door de coronacrisis vrijwel allemaal moeilijk hebben.

De top acht van het klassement na tien wedstrijden zou zich rechtstreeks plaatsen voor de achtste finales, de nummers 9 tot en met 24 zouden in play-offs strijden voor een plek bij de laatste zestien.

De nieuwe opzet zou ertoe kunnen leiden dat liefst zes Engelse clubs zich plaatsen voor de Champions League.

De nieuwe opzet zou ertoe kunnen leiden dat liefst zes Engelse clubs zich plaatsen voor de Champions League.
De nieuwe opzet zou ertoe kunnen leiden dat liefst zes Engelse clubs zich plaatsen voor de Champions League.
Foto: Pro Shots

Topclubs zijn voor de plannen

Voorzitter Andrea Agnelli van de ECA, de belangenvereniging van topclubs uit het Europese voetbal, riep zijn leden begin deze maand op om de plannen te steunen.

Het is nog niet duidelijk hoe de vier extra plaatsen in de Champions League verdeeld gaan worden. De ECA pleit ervoor om twee plekken te reserveren voor grote clubs die in het verleden Europese successen hebben behaald, maar zich via de eigen competitie niet weten te plaatsen voor het lucratieve toernooi. Zij zouden via een wildcard alsnog kunnen meedoen.

European Leagues, de associatie waarin veel nationale competities - waaronder ook de Eredivisie - zijn vertegenwoordigd, is daar juist weer op tegen.

De organisatie die onder leiding staat van de Nederlandse directeur Jacco Swart pleit er juist voor om meer nationale kampioenen toe te laten tot de Champions League en het maximale aantal deelnemers uit één land op vijf te houden. De kampioen van de Eredivisie plaatst zich nu rechtstreeks voor de Champions League, de nummer twee gaat de voorrondes in.