Voorzitter Andrea Agnelli van de ECA, de belangenvereniging van topclubs uit het Europese voetbal, heeft alle leden gevraagd de plannen voor de uitbreiding van de Champions League te steunen.

Het is de bedoeling dat het belangrijkste Europese clubtoernooi met ingang van het seizoen 2024/2025 wordt uitgebreid van 32 naar 36 deelnemers.

Het huidige poulesysteem, met acht groepen van vier, zou dan afgeschaft worden. De deelnemers zullen dan in de eerste fase tien in plaats van zes wedstrijden spelen, met extra inkomsten als gevolg.

"Dit is een doorbraak", zei Agnelli, tevens voorzitter van de Italiaanse kampioen Juventus, maandag op het online congres van de ECA.

Het bestuur van de Europese voetbalbond UEFA, de organisator van de Champions League, moet volgende maand een beslissing nemen over de hervorming van het Europese toernooi. Agnelli maakt als vertegenwoordiger van de ECA deel uit van het UEFA-bestuur.

ECA- en Juventus-voorzitter Andrea Agnelli.

ECA- en Juventus-voorzitter Andrea Agnelli.
ECA- en Juventus-voorzitter Andrea Agnelli.
Foto: Pro Shots

Nog niet duidelijk hoe extra plaatsen worden verdeeld

Het is nog niet duidelijk hoe de vier extra plaatsen in de Champions League verdeeld gaan worden. De ECA pleit ervoor die plekken te reserveren voor grote clubs die in het verleden Europese successen hebben behaald, maar zich via de eigen competitie niet weten te plaatsen voor het lucratieve toernooi.

European Leagues, de associatie waarin veel nationale competities - waaronder ook de Eredivisie - zijn vertegenwoordigd, is daar juist op tegen.

Acht Nederlandse clubs (Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, FC Twente, sc Heerenveen, Vitesse en FC Utrecht) zijn lid van de ECA. Ajax-directeur Edwin van der Sar is een van de vicevoorzitters.

Bekijk het programma en de uitslagen in de Champions League