De ploegen in de achtste finales van de Champions League zijn voor het eerst uit slechts vijf verschillende landen afkomstig. Alleen Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk zijn nog vertegenwoordigd in de knock-outfase.

Door de overwinning van Atalanta op Shakhtar Donetsk (0-3) maakten geen ploegen uit andere landen meer kans op een plek bij de laatste zestien. De ploeg van Marten de Roon en Hans Hateboer bereikte als debutant de knock-outfase.

Atlético Madrid bereikte woensdag als laatste ploeg de achtste finales dankzij een 2-0-zege op Lokomotiv Moskou, maar in die poule kon verder alleen het Bayer Leverkusen van Peter Bosz nog overwinteren.

Engeland en Spanje zijn met beide vier ploegen hofleverancier in de Champions League. Titelverdediger Liverpool, Manchester City, Chelsea en Tottenham Hotspur zijn de Engelse teams en FC Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid en Valencia de Spaanse formaties.

Valencia won dinsdag in de Johan Cruijff ArenA met 0-1 van Ajax en zorgde zo voor de uitschakeling van de ploeg van coach Erik ten Hag. De Amsterdammers waren de enige Nederlandse ploeg in de groepsfase van het Europese miljoenenbal.

Samenvatting Ajax-Valencia (0-1)
240
Samenvatting Ajax-Valencia (0-1)

Vorig seizoen nog zeven landen in achtste finales

Duitsland en Italië hebben beide nog drie ploegen over in de Champions League. Bayern München, Borussia Dortmund en RB Leipzig plaatsten zich namens Duitsland en naast Atalanta verzekerden Juventus en Napoli zich namens Italië voor de knock-outfase.

Paris Saint-Germain en Olympique Lyon zijn de twee Franse ploegen in de achtste finales. Vorig seizoen waren er nog zeven landen vertegenwoordigd bij de laatste zestien. Ajax en FC Porto waren de enige twee ploegen die niet uit Engeland, Spanje, Duitsland, Italië of Frankrijk kwamen.

Naast het minimum aantal landen in de achtste finales sneuvelde nog een record. Zo werden er in de groepsfase maar liefst 308 doelpunten gemaakt. Daarmee werd het oude record van vorig seizoen met twee treffers verbeterd.

De loting voor de achtste finales van de Champions League wordt komende maandag in het Zwitserse Nyon verricht.

Wil je de mooiste verhalen over het sportjaar 2019 lezen? Bestel het NUsport Jaarboek. Voor de appgebruikers: tik hier.

Bekijk de uitslagen, het programma en de standen van de Champions League