De wedstrijd tussen Valencia en Chelsea in de groepsfase van de Champions League heeft woensdagavond geen winnaar opgeleverd. De concurrenten voor Ajax speelden in Mestalla in een spectaculair duel met 2-2 gelijk.

Valencia, met Jasper Cillessen in de basis, kwam via Carlos Soler op voorsprong. Met een doelpunt vlak voor en een vlak na de pauze lieten Mateo Kovacic en Christian Pulisic de wedstrijd kantelen in het voordeel van Chelsea. Daniel Wass tekende acht minuten voor tijd voor de eindstand in het meeslepende voetbalgevecht.

Het gelijkspel bood Ajax de kans om later woensdag alleen aan kop te komen in groep H en dat bleek aan de Amsterdammers wel besteed. Dankzij een 0-2-zege bij Lille staat Ajax na vijf duels op tien punten. Valencia en Chelsea hebben twee punten minder.

In de laatste speelronde op 10 december neemt Ajax het thuis op tegen Valencia, terwijl Chelsea in Londen het al uitgeschakelde Lille ontvangt. Als ploegen gelijk eindigen, geeft het onderling resultaat de doorslag. Ajax heeft aan een gelijkspel tegen Valencia in ieder geval genoeg om de achtste finales te halen.

Daniel Wass viert de late gelijkmaker voor Valencia. (Foto: Pro Shots)

Cillessen heeft aandeel in openingsgoal

Chelsea, dat eerder in de groepsfase met 1-2 had verloren van Valencia, kwam in Mestalla vijf minuten voor rust op achterstand. Een lange bal van Cillessen belandde bij Rodrigo, die zijn ploeggenoot Soler op maat bediende.

Toch mocht Valencia niet met een voorsprong gaan rusten. Cillessen, die even daarvoor nog een spectaculaire redding had verricht, had geen antwoord op een schuiver van Kovacic. Een domper voor Chelsea was echter het uitvallen van spits Tammy Abraham met een op het oog zware blessure.

Ook na rust waren beide ploegen uitstekend aan elkaar gewaagd. Chelsea kwam op voorsprong nadat de VAR groen licht had gegeven voor een in eerste instantie wegens buitenspel afgekeurd doelpunt van Pulisic.

Een spectaculair doelpunt van Daniel Wass, die een voorzet zomaar in het doel zag vliegen, bezorgde Valencia - dat even daarvoor via Daniel Parejo een penalty had gemist- alsnog een punt. Diep in blessuretijd liet Rodrigo de kans liggen om Valencia nog aan een overwinning te helpen.