Matthijs de Ligt kijkt met een goed gevoel terug op zijn optreden tegen Lokomotiv Moskou van dinsdagavond in de Champions League. De Nederlander knokte zich met Juventus in de slotfase terug van een achterstand en won nipt in Turijn (2-1).

Lokomotiv kwam in de eerste helft verrassend op voorsprong via Aleksey Miranchuk en leek op een zege af te stevenen, maar Juventus stelde in de laatste twintig minuten alsnog orde op zaken voor eigen publiek. Paulo Dybala scoorde twee keer in een tijdsbestek van drie minuten en voorkwam een blamage.

"Het was wel even spannend", zei De Ligt na het duel bij Veronica. "Lokomotiv is een ploeg die ver terugzakt en dan is het moeilijk om kansen te creëren. Als je dan ook nog via de kluts een goal tegen krijgt, weet je dat het nóg spannender wordt."

"Je wint niet zomaar als je in de 72e minuut op een 1-0-achterstand staat, maar we hebben het denk ik goed gedaan. Buiten dat doelpunt heeft Lokomotiv namelijk niet op doel geschoten en we hebben gewonnen, dus dat is het belangrijkste."

Samenvatting Juventus-Lokomotiv Moskou (2-1)
227
Samenvatting Juventus-Lokomotiv Moskou (2-1)

'Heb niet veel fouten gemaakt'

De Ligt stond zoals gebruikelijk in de basis bij Juventus en speelde de hele wedstrijd. De oud-Ajacied, die in zijn eerste maanden bij de 'Oude Dame' de nodige kritiek kreeg en nog altijd krijgt te verduren, is blij met de manier waarop hij speelde tegen Lokomotiv.

"Ik was solide en heb niet veel fouten gemaakt, dus ik ben wel tevreden", aldus de 21-voudig Oranje-international. "Tegen Bologna kregen we zaterdag meer ruimte en kon ik wat vaker door het midden naar voren passen, maar nu was het beter om gewoon mijn taak uit te voeren. Ik denk dat ik goed gespeeld heb."

De Ligt maakt zich ondertussen niet druk om alles wat er over hem wordt gezegd in de media. Zo zou hij bij Juventus te veel in het krachthonk te vinden zijn. "Ik zat bij Ajax meer in het krachthonk, dus dat is een fabeltje. Blijkbaar wordt dat zomaar door mensen de wereld in gegooid. Dat mag, maar het is niet de waarheid."

Matthijs de Ligt in duel met de Portugees Éder. (Foto: Getty Images)

Bonucci neemt het op voor De Ligt

De Ligt werd na de confrontatie met Lokomotiv ook nog in bescherming genomen door Leandro Bonucci, met wie hij sinds de zware knieblessure van Giorgio Chiellini - de aanvoerder ligt er waarschijnlijk nog een aantal maanden uit - het centrale verdedigingsduo vormt.

'Matthijs maakt een geweldige ontwikkeling door. We vergeten soms allemaal dat hij pas twintig jaar oud is, en uit een andere voetbalcultuur komt. Het is niet eenvoudig, hoor: op zo'n jonge leeftijd zó snel in een nieuwe wereld zoals deze te belanden", vertelde Bonucci tegen verschillende Italiaanse media.

"Matthijs moet rustig blijven en doorgaan zoals hij nu doet, wij zullen hem daar met z'n allen bij helpen. Hij is een heel groot talent en ik weet zeker dat hij snel zal terugkeren naar een geweldig niveau. Het hele team heeft vertrouwen in hem: Matthijs is sterk genoeg om met de druk van het Juventus-shirt te kunnen omgaan."

Door de benauwde overwinning op Lokomotiv gaat Juventus met zeven punten aan kop in groep D. De ploeg van trainer Maurizio Sarri wordt op de voet gevolgd door Atlético Madrid (eveneens zeven punten, minder doelsaldo), terwijl Lokomotiv (drie punten) en Bayer Leverkusen (puntloos) op grotere afstand staan.

Bekijk het programma, de uitslagen en de standen in de Champions League