Ajax moet het op 5 november zonder supporters stellen in de uitwedstrijd tegen Chelsea in de groepsfase van de Champions League. De tuchtcommissie van de UEFA heeft de Amsterdammers donderdag verboden fans mee te nemen vanwege ongeregeldheden bij het vorige Europese uitduel met Valencia (0-3).

De UEFA straft Ajax naar eigen zeggen voor het aanrichten van vernielingen tijdens de ontmoeting begin deze maand in en tegen Valencia. De halve finalist van vorig jaar in de Champions League moet tevens een boete van 50.000 euro betalen.

Ajax had nog een voorwaardelijke straf staan vanwege de incidenten tijdens de uitwedstrijd van vorig seizoen tegen Benfica. Die is nu omgezet in een definitieve sanctie. Gaan de fans binnen een jaar weer in de fout dan volgt dezelfde straf.

De ongeregeldheden bij Valencia waren niet de eerste incidenten na de voorwaardelijke straf; na de uitwedstrijd van vorig seizoen tegen Juventus kreeg Ajax ook al een boete van 52.500 euro.

Ajax moet van de UEFA binnen dertig dagen contact met Valencia opnemen om de schade te vergoeden. De clubleiding heeft om aanvullende informatie gevraagd bij de UEFA. Daarna wordt gekeken of er beroep wordt aangetekend.

Samenvatting Valencia-Ajax (0-3)
480
Samenvatting Valencia-Ajax (0-3)

Ook boete voor zes gele kaarten

Ajax dient ook nog een bedrag van 18.000 euro te betalen wegens onbehoorlijk gedrag van het team tegen Valencia. Die sanctie wordt opgelegd bij vijf of meer gele kaarten voor dezelfde ploeg. In Valencia gingen zes Ajacieden op de bon.

De hoofdstedelingen hadden voor de uitwedstrijd tegen Chelsea slechts 750 kaartjes toegewezen gekregen van de Engelse autoriteiten, die aanvankelijk helemaal geen fans van Ajax wilden toelaten vanwege het recente wangedrag in Europa.

Na twee speelrondes gaat Ajax aan de leiding in groep H van de Champions League. De viervoudig winnaar van het miljoenenbal heeft zes punten. Chelsea en Valencia staan op drie punten, terwijl Lille OSC nog geen punt wist te pakken.

Ajax vervolgt de Champions League woensdag met een thuiswedstrijd tegen Chelsea, waarna de hoofdstedelingen twee weken later dus zonder supporters - tenzij het eventuele hoger beroep nog iets oplevert - afreizen naar Londen.

Bekijk de uitslagen, de standen en het programma in de Champions League