De kwalificatie voor de Champions League ten koste van APOEL betekent niet alleen sportief, maar ook financieel een opsteker voor Ajax. De Amsterdammers mogen een bedrag van ruim 40 miljoen euro bijschrijven.

Het bereiken van de groepsfase levert Ajax een startpremie van 15,25 miljoen euro op. Daar komt een bedrag van bijna 20 miljoen euro bij dankzij de positie van de club op de coëfficiëntenlijst van de UEFA.

Daarnaast haalt Ajax inkomsten uit televisiegelden, al is dat bedrag nog niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk komt het uit op minimaal 5 miljoen euro.

Wat betreft die tv-gelden is het voor de landskampioen een voordeel dat de premie in tegenstelling tot vorig seizoen niet gedeeld hoeft te worden met PSV, dat de Champions League ditmaal niet haalde.

In totaal is Ajax nu al zeker van ruim 40 miljoen euro. Dat bedrag kan verder oplopen als de knock-outfase van de Champions League wordt bereikt. Vorig seizoen haalde Ajax als halvefinalist net niet de 100 miljoen euro.

Verder staat de Amsterdammers nog een flink bedrag te wachten bij de kaartverkoop voor de groepsduels. Vorig seizoen bedroegen de recettes bij de eerste drie thuiswedstrijden 8,4 miljoen euro.

Champions League-inkomsten Ajax

  • Startpremie: 15,25 miljoen euro
  • Bonus coëfficiëntenlijst: 19,94 miljoen euro
  • Televisiegelden: 5 miljoen euro
  • Totaal: 40,19 miljoen euro

Bekijk de uitslagen in de Champions League