Donyell Malen zorgde er dinsdag voor dat PSV met een nipte overwinning begon aan de voorronde van de Champions League. De spits maakte diep in blessuretijd op fraaie wijze de 3-2 tegen FC Basel en dat zorgde voor grote blijdschap bij hemzelf en zijn ploeggenoten.

Twee minuten voor tijd keken de Eindhovenaren in eigen huis nog tegen een achterstand aan in de tweede kwalificatieronde van de Champions League. Sam Lammers (in de 89e minuut) en Malen (in de derde minuut van de blessuretijd) lieten de wedstrijd alsnog kantelen.

"Ik stond op de juiste plek, dit was gewoon intuïtie", zei de matchwinner, die een voorzet van Érick Gutiérrez achter het standbeen langs binnen tikte. "Ik kon eigenlijk ook weinig anders, ik moest het wel met de hak proberen."

PSV kwam via Bruma al vroeg in de wedstrijd op voorsprong, maar nog voor rust maakte Basel gelijk via spits Albian Ajeti. Omar Alderete liet het Eindhovense publiek schrikken door er in de tachtigste minuut 1-2 van te maken.

"Het is wel verdiend dat we uiteindelijk gewonnen hebben", vond Malen. "Bij hen ging elke kans erin. Als je met 2-1 achter komt terwijl je wel aardig speelt, dan komt dat even aan. Maar het is mooi dat we zijn blijven vechten. Dat je dan de winnende maakt, is alleen maar mooi."

'Na goede start werd het te rommelig'

De twintigjarige aanvaller zag dat PSV voortvarend aan de wedstrijd begon, maar daarna niet door wist te drukken.

"De start was bij vlagen goed, daarna werd het te rommelig. Maar trainer Mark van Bommel zei dat hij wel een echt team heeft gezien, dat hard is blijven werken. Het publiek ging er achter staan in de slotfase, dat was mooi om te zien."

Door de kleine zege kan PSV er zeker nog niet gerust op zijn voor de return van volgende week in Zwitserland. "Basel heeft laten zien dat het geen slechte ploeg is, ze hebben weinig kansen nodig om de scoren", oordeelde Malen. "We moeten goed oppassen volgende week."

De return tussen PSV en Basel begint volgende week dinsdag om 18.00 uur in het St. Jakob-Park. Als de Eindhovense club erin slaagt Basel uit te schakelen, dan wacht het Oostenrijkse LASK Linz in de derde voorronde. Daarna moet nog een play-off overleefd worden voor een plek in de groepsfase van de Champions League.