Het Eredivisie-duel tussen De Graafschap en Ajax blijft vooralsnog op zondag 28 april staan en wordt nog niet naar vrijdag 26 april verplaatst. De KNVB wilde de wedstrijd verschuiven, maar stuit op verzet van De Graafschap.

De voetbalbond wil Ajax meer tijd geven voor de eerste wedstrijd in de halve finales van de Champions League op dinsdag 30 april of woensdag 1 mei.

"Die vrijdagavond spelen geeft grote organisatorische problemen. En dan hebben we het nog niet over het sportieve gedeelte. De politie heeft aangegeven dat het bijna onmogelijk is die wedstrijd in de avond te laten spelen", zegt Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap.

"Ook in de middag voetballen geeft veel problemen. Daarnaast speel je voetbal voor je supporters. Veel van onze fans zijn dan aan het werk of zitten op school. Als we dit een serieuze competitie willen laten zijn, moeten we niet overdag op een doordeweekse dag gaan voetballen."

Laatste twee speelrondes mogelijk verschoven

Volgens VI en het AD overweegt de KNVB om de 33e en 34e speelronde nu een week op te schuiven. De bond zou dat donderdag met alle Eredivisie-clubs willen bespreken.

Dankzij een historische 1-2-zege bij Juventus plaatste Ajax zich dinsdag voor het eerst in 22 jaar voor de laatste vier van het belangrijkste Europese bekertoernooi.

De KNVB maakt naar verwachting deze week het definitieve competitieprogramma bekend. De UEFA brengt deze week ook de definitieve data van de halve finales in de Champions League naar buiten. Ajax treft daarin Manchester City of Tottenham Hotspur.

De Graafschap niet blij met verplaatsing

De KNVB heeft er bij het opstellen van het speelschema geen rekening mee gehouden dat een Nederlandse club zo ver zou komen in een Europees toernooi, aldus De Graafschap-directeur Ostendorp.

"In de reglementen staan twee belangrijke dingen. Ten eerste dat de wedstrijden tijdens de laatste twee speelronden gelijktijdig worden afgewerkt. Maar er staat ook in dat een Europees spelende ploeg twee etmalen de tijd krijgt voor herstel. Dit jaar staan die twee dingen haaks op elkaar", zegt hij.

"De KNVB heeft een behoorlijke uitdaging. De bond begreep onze argumenten en zag ook in dat we daar nog even over moeten doorpraten. De oplossing is er nog niet. We zullen vandaag of morgen weer verder contact hebben. Ik kan nu nog geen toezegging doen wanneer er duidelijkheid is."

In de laatste twee speelrondes van de Eredivisie worden alle duels normaal tegelijkertijd afgewerkt. De Graafschap-Ajax maakt deel uit van de voorlaatste speelronde, waarin alle wedstrijden op zondag 28 april om 14.30 uur beginnen.

Ajax is met nog vier duels te gaan koploper in de Eredivisie. De ploeg van trainer Erik ten Hag heeft net als PSV 74 punten, maar beschikt over een beter doelsaldo. De Graafschap staat zestiende en strijdt tegen degradatie.

Bekijk de stand en het programma in de Eredivisie