Ajax is door de UEFA niet gestraft na de ongeregeldheden bij de uitwedstrijd tegen AEK Athene (0-2) in november. De Griekse club moet twee wedstrijden zonder publiek afwerken.

Voor aanvang van de Champions League-wedstrijd in Athene werden door Griekse fans vuurwerk en brandbommen in het vak met uitsupporters gegooid. Ajax-fans gooiden dat vuurwerk vervolgens weer terug richting de Grieken.

De ME trad stevig op in het uitvak, waarbij acht supporters van Ajax gewond raakten. De UEFA kondigde vervolgens een onderzoek aan naar het gedrag van de fans van beide clubs.

De supporters van AEK zijn vrijdag door de Europese bond schuldig bevonden aan ongeregeldheden, het gooien van voorwerpen, afsteken van vuurwerk, het betreden van het speelveld, het blokkeren van stadiontrappen en spandoeken met verboden teksten. Bovendien wordt de club een slechte organisatie verweten.

Naast de twee duels zonder publiek krijgt AEK een boete van 80.000 euro en een voorwaardelijke uitsluiting van deelname aan Europees voetbal, met een proeftijd van twee jaar.

Ajax-fans door supporters AEK bestookt met vuurwerk
233
Ajax-fans door supporters AEK bestookt met vuurwerk

Ajax had nog voorwaardelijke straf openstaan

De UEFA meldt dat het onderzoek naar Ajax is gesloten, zonder sancties voor de club. In november kreeg Ajax nog een voorwaardelijke straf van een Europese uitwedstrijd zonder publiek naar aanleiding van wangedrag tijdens het uitduel met Benfica.

AEK staat momenteel derde in de Griekse Super League, een plaats die op het eind van het seizoen een plek in de voorrondes van de Europa League oplevert.