Ronald Waterreus vindt het een voordeel dat PSV dinsdagavond in de Champions League-wedstrijd tegen FK Rostov niet genoeg heeft aan een gelijkspel. De Eindhovenaren moeten thuis winnen om zich te plaatsen voor de Europa League.

"Dat is een voordeel, ja", zegt Ronald Waterreus die dinsdag een van de analisten zal zijn bij de live-uitzending van de wedstrijd op Veronica en NUsport.

"PSV moet goals maken, dus de ploeg zal iets moeten creëren, zo simpel is het", blikt de oud-keeper van de Eindhovenaren vooruit. "Ze zullen niet de wedstrijd ingaan met de gedachte dat ze geen doelpunt tegen moeten krijgen, maar Phillip Cocu kennende zullen ze ook niet vol op de aanval gaan."

"Hij is een behouden trainer en zal als opdracht meegeven dat de spelers niet blind naar voren moeten gaan."

Formatie

In de meeste Champions League-duels dit seizoen begon PSV in een 5-3-2-opstelling. "Ik ga ervan uit dat ze ook tegen Rostov met vijf man achterin spelen, maar dat betekent niet dat ze dan heel verdedigend spelen."

"Als de twee backs constant naar voren gaan, speelt een ploeg met dat systeem aanvallender dan in 4-3-3", vindt Waterreus, die tussen 1994 en 2004 in het Philips Stadion actief was.

Omdat Andres Guardado en Jorrit Hendrix er door blessures niet bij zijn tegen FK Rostov, ligt er veel druk op de schouders van zomeraankoop Bart Ramselaar. "Hij speelt veel en is inmiddels geselecteerd voor Oranje, dan is het logisch dat er wat van hem wordt verwacht", meent Waterreus.

"De mensen die realistisch zijn zullen het hem echter nooit kwalijk kunnen nemen als het vanavond misgaat. Het is mooi als hij de ploeg op sleeptouw kan nemen, maar mensen moeten niet gaan roepen dat hij het niveau niet aankan als dat niet het geval is."

Vijf dingen die je moet weten over PSV-FK Rostov
Vijf dingen die je moet weten over PSV-FK Rostov

Overwintering

Waterreus meent dat het voor PSV, dat na vijf wedstrijden slechts één punt heeft in de groep waar ook Bayern München en Atletico Madrid in zitten, noodzakelijk is om te overwinteren in Europa.

"We kunnen wel van een klein debacle spreken als ze zich niet plaatsen voor de Europa League", zegt de analist. "Twee van de drie prijzen kunnen dit seizoen dan al niet meer gewonnen worden. In deze poule lager dan de derde plek eindigen is niet best."

De keeper die 285 duels speelde voor de Eindhovenaren heeft wel hoop op een goede afloop. "Ik kan me niet voorstellen dat PSV niet gaat winnen. Als ze voor staan moet Rostov komen, dan gaan er ruimtes ontstaan. Ik zie het zelfs gebeuren dat PSV met een grote uitslag gaat winnen."

De wedstrijd wordt uitgezonden op NUsport.nl en Veronica. De voorbeschouwing begint om 20.00 uur. Bekijkt u dit bericht in onze Android-, iPhone- of iPad-app en wilt u een melding ontvangen zodra de opstellingen van PSV en Rostov bekend zijn? Klik dan op de filter Champions League Alert en kies voor de optie mijn nieuws + pushbericht.

Bekijk het programma, de stand en de uitslagen in de Champions League