Voetbal

UEFA-voorzitter Ceferin denkt aan Champions League-finale buiten Europa

Aleksander Ceferin staat er voor open om de finales van de Champions League en de Europa League in de toekomst buiten Europa te laten spelen. Dat zegt de nieuwe voorzitter van de UEFA donderdag tegen persbureau AP.

De Sloveen opperde daarnaast dat de halve finales voortaan in het weekend gespeeld zouden moeten worden.

Ceferin overweegt een biedingsproces uitschrijven, waarbij steden over de hele wereld zich kunnen inschrijven om de finale te organiseren. "Dat kan een idee zijn, maar we moeten er nog goed over praten", aldus Ceferin, die in september bij de verkiezing voor UEFA-voorzitter Michael van Praag versloeg.

Het is volgens de 49-jarige Ceferin voor de fans geen probleem om naar bijvoorbeeld New York te vliegen voor de finale." Vanuit Portugal is het ongeveer even ver vliegen naar Azerbeidzjan als naar New York."

Biedingsproces

"Maar het is een Europese competitie, dus we moeten hier nog goed over nadenken. Het biedingsproces moet erg transparant verlopen. Het zou niet goed zijn als de finale van de Champions League of Europa League om politieke redenen in een bepaalde stad wordt gespeeld", zegt Ceferin.

Nu rouleren de finales van de twee toernooien nog over het Europese continent. De plaats van de finale wordt aangewezen door UEFA-bestuurders.

De Champions League-finale is dit seizoen in het Welshe Cardiff en volgend seizoen in het Oekraïense Kiev. De eindstrijd van de Europa League is dit seizoen in het Zweedse Solna. Voor het jaar daarna is de speelstad nog niet bekend.

Tip de redactie