Voetbal

UEFA start geen onderzoek naar banaan op veld bij Rostov-PSV

De Europese voetbalbond UEFA heeft besloten geen onderzoek in te stellen naar FK Rostov, nadat er woensdag tijdens het Champions League-duel met PSV (2-2) een banaan op het veld werd gegooid.

"Er is geen disciplinaire zaak gestart na de wedstrijd", schrijft de UEFA vrijdag in een verklaring. "Verder hebben we geen commentaar."

FARE Network, een antiracismegroepering, had woensdag bij de UEFA gemeld dat er in de eerste helft een banaan op het veld werd gegooid in Rostov aan de Don.

Het stuk fruit zou zeker een kwartier op het gras hebben gelegen. Volgens FARE was de banaan gericht aan PSV-verdediger Jetro Willems.

Video: Supporters gooien banaan op het veld bij FK Rostov-PSV

Straf

Rostov werd eerder deze maand door de UEFA wel bestraft vanwege racistisch gedrag van de eigen fans in de play-offwedstrijd tegen Ajax (4-1 zege). Vijftienhonderd stoelen op de oostelijke tribune moesten leeg blijven tegen PSV.

De Russische club en de Russische bond vreesden daarom nu voor een zware sanctie. "Deze banaan zal ons duur komen te staan", zei een woordvoerder van de bond donderdag.

"Gezien het recente verleden is dit het ergste wat de club kon overkomen. Misschien wordt Rostov gedwongen een wedstrijd achter gesloten deuren te spelen."

Racisme in het Russische voetbal ligt al enkele jaren onder het vergrootglas, omdat het land in 2018 het WK zal organiseren. Vorig jaar bleek uit een FIFA-rapport dat er tussen mei 2012 en mei 2014 meer dan tweehonderd racistische incidenten waren in het Russische voetbal.

Zo werd er in 2012 een banaan gegooid in de richting van verdediger Christopher Samba van Anzhi, dat speelde tegen Lokomotiv Moskou.

Feyenoord

Feyenoord werd wel gestraft door de UEFA nadat er in 2015 in het Europa League-duel met AS Roma een opblaasbare banaan op het veld werd gegooid, in de buurt van Gervinho. De Rotterdammers hebben altijd benadrukt dat de banaan niks met racisme te maken had.

Opmerkelijk genoeg was de Fransman Clément Turpin de scheidsrechter bij zowel Feyenoord-AS Roma als bij FK Rostov-PSV.

Video: Samenvatting FK Rostov-PSV (2-2)

Lees meer over:
Tip de redactie