Dorus de Vries maakte dinsdagavond op 35-jarige leeftijd zijn debuut in een Europese wedstrijd. In Camp Nou moest de doelman van Celtic zeven tegentreffers van FC Barcelona incasseren.

De 7-0 was de zwaarste Europese nederlaag uit de clubhistorie van de Schotse kampioen. Bij de meeste tegentreffers was De Vries simpelweg kansloos, maar bijvoorbeeld de 3-0 van Neymar uit een vrije trap leek houdbaar.

"Ik ben erg kritisch op mezelf. We zullen mijn prestatie terug gaan kijken", zegt de keeper in de Scottish Sun.

"Ik wil alle goals terugzien om te begrijpen wat ik beter had kunnen doen. Dat is de enige manier om beter te worden. Als team zullen we hiervan moeten leren, je kunt niet met zeven goals verschil verliezen."

Bekijk de samenvatting van FC Barcelona-Celtic (7-0)

Concurrent

De Vries, die deze zomer overkwam van Nottingham Forest, is sinds enkele weken eerste keeper bij Celtic. In de voorronde van de Champions League keepte Craig Gordon nog. De 33-jarige Schot zag dinsdag vanaf de reservebank hoe De Vries zeven keer gepasseerd werd.

"Craig was na de wedstrijd een van de eersten die tegen me sprak. Hij weet precies hoe ik me voelde."

"Hij heeft echt niet zitten genieten op de bank toen al die goals erin vlogen", denkt de Nederlandse doelman. "Als ik had zitten toekijken, had ik ook bij mezelf gedacht: 'Jeetje, wat kan ik doen voor hem, ik voel met hem mee'."

Nachtmerrie

De oud-doelman van onder meer Telstar, ADO Den Haag en Swansea City beseft dat hij met het supertrio Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar drie van de beste aanvallers ter wereld tegenover zich had. "Deze gasten zijn een nachtmerrie als ze in topvorm zijn, zoals vanavond het geval was. Het was een hele, hele moeilijk avond voor ons, erg teleurstellend."

"Ik kon gewoon niet naar het scorebord kijken. Als keeper moet je je best blijven doen om je team te helpen."

"We hadden de achterstand moeten consolideren, maar zij hebben zoveel aanvallende kracht. De aanvallen bleven maar komen en we hadden er gewoonweg geen antwoord op."

"Het was zo moeilijk, we speelden tegen het beste elftal van de afgelopen tien jaar. Ze zijn snel en krachtig en messcherp in de afronding. Als ze eenmaal op stoom zijn met hun tika-taka, dan is het moeilijk om met een oplossing te komen. Dit team van Barcelona speelt al lange tijd samen en je ziet hoe goed ze zijn."

"We moeten hier van proberen te leren. Ik heb al berichtjes gekregen van mensen thuis die zeiden dat dit Barcelona-team gewoon geweldig was. Ze maakten veel goals en hadden een aantal ongelooflijke aanvallen."

"Het wordt voor ons niet makkelijker in de Champions League met Manchester City als volgende tegenstander", beseft De Vries. Celtic speelt op woensdag 28 september thuis tegen de Engelse topclub.