Michael van Praag weigert te geloven dat hij woensdag kansloos is tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap van de UEFA. De meeste steun lijkt vooralsnog uit te gaan naar Alexander Ceferin, zijn enige concurrent.

''Ik denk nog steeds dat ik veel steun heb. Alexander Ceferin laat landen naar buiten brengen dat ze hem steunen. Ik doe dat niet steeds omdat sommige bonden dat mij ook gevraagd hebben", aldus Van Praag.

''Volgens mij zijn er nog altijd maar zo'n tien landen die openlijk hebben verteld dat ze op Ceferin gaan stemmen", vervolgde Van Praag, die dinsdag al arriveerde in Athene voor het congres.

''De UEFA bestaat uit 55 lidstaten. In Nederland moet ik steeds lezen dat ik kansloos ben. Dat zal woensdag blijken. Ik kan het helemaal fout hebben, maar ik heb nog steeds een goed gevoel over de verkiezingen."

Vooralsnog hebben alleen Nederland, Engeland, België en IJsland laten weten dat ze Van Praag steunen.

De bonden van Duitsland, Ierland, Frankrijk, Rusland, Hongarije en veel Scandinavische landen gaan voor Ceferin, die ook veel steun zou genieten in het oosten van Europa. ''Maar ik durf te zeggen dat ik daar ook toezeggingen heb", stelt Van Praag.

Champions League

Mocht Van Praag woensdag gekozen worden tot voorzitter van de UEFA, dan wil hij de onderhandelingen over de nieuwe Champions League-opzet heropenen.

De vier hoogst genoteerde landen op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA krijgen vanaf het seizoen 2018-2019 ieder gegarandeerd vier plekken in de Champions League. Deze vier landen hadden tot nog toe elf gegarandeerde plekken, dat worden er zestien.

Van Praag zegt tegen persbureau Reuters dat die beslissing niet op de juiste manier tot stand is gekomen. "Niet alle belanghebbende partijen zijn betrokken geweest in het besluitproces. Als ik word verkozen tot voorzitter zal ik de onderhandelingen heropenen. Maar dan mét alle partijen aan tafel."

De beslissing over de nieuwe opzet kwam voort uit gesprekken tussen de UEFA en de European Clubs' Association (ECA), een belangenbehartiger van meer dan tweehonderd clubs in Europa. Van Praag verwijt de ECA niet democratisch te handelen.

"In het bestuur van de ECA zijn de grote clubs in de meerderheid, dus de kleinere clubs hebben geen schijn van kans. Dat is niet democratisch en niet zoals het hoort te zijn in 2016. De schuld ligt bij de ECA, niet bij de UEFA."

Ceferin

Ook Ceferin, die samen met Van Praag strijdt om het voorzitterschap van de UEFA, heeft kritiek geuit op de nieuwe opzet van de Champions League.

In een interview met persbureau AP zegt de Sloveen gefrustreerd te zijn dat de UEFA akkoord is gegaan met de eisen van de machtige clubs uit Spanje, Duitsland Engeland en Italië.

"Het is niet alleen frustrerend voor mij, het benadeelt 55 nationale bonden. Niemand wist dat dit speelde tot het nieuws naar buiten kwam." Over eventuele plannen van topclubs voor de oprichting van een Super League buiten de UEFA om, is Ceferin glashelder: "Dat zou oorlog met de UEFA betekenen."

Woensdag kiezen de 55 bij de UEFA aangesloten bonden de opvolger van Michel Platini. Van Praag en Ceferin zijn de enige twee overgebleven kandidaten bij het congres in Athene.