Cristiano Ronaldo is donderdag uitgeroepen tot Europees voetballer van 2016. De 31-jarige Portugees van Real Madrid kreeg de voorkeur boven ploeggenoot Gareth Bale en Antoine Griezmann.

De uitreiking vond plaats tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League in Monaco. Journalisten en afgevaardigden van de 55 leden van de UEFA brachten hun stem uit.

"Ik ben erg gelukkig'', zei Ronaldo. "'Wat betreft prijzen was dit het meest succesvolle seizoen uit mijn loopbaan." Hij prees ook zijn ploeggenoot Bale en Griezmann. "Zij hebben ook een uitstekend seizoen gespeeld."

De aanvaller veroverde met Real Madrid de Champions League en legde afgelopen zomer met Portugal beslag op de Europese titel. De aanvaller van de 'Koninklijke' maakte vorig seizoen 35 competitietreffers en was goed voor zestien doelpunten in de Champions League.

Griezmann werd deze zomer uitgeroepen tot beste speler van het Europees kampioenschap. Hij verloor met Atletico Madrid de finale van de Champions League en met Frankrijk de finale van het EK. Bale bereikte met Wales verrassend de halve finales van het EK en won met Real de Champions League.

Ronaldo werd in 2014 ook verkozen tot Europees voetballer van het jaar. Eerder stelden Lionel Messi (2011), Andres Iniesta (2012), Franck Ribéry (2013) en wederom Messi (2015) de prijs veilig.

Hegerberg

Bij de vrouwen ging de prijs naar Ada Hegerberg. De 21-jarige Noorse werd door de jury van twintig journalisten verkozen boven de Française Amandine Henry en Dzsenifer Marozsan uit Duitsland.

Hegerberg won met Olympique Lyon de Champions League, de Franse titel en de Franse beker. In de Champions League was ze in negen wedstrijden goed voor dertien goals en vier assists.

De aanvalster is de eerste niet-Duitse die de prijs in de wacht sleept.