Een slecht spelend Ajax heeft zich woensdagavond niet weten te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. De ploeg van Peter Bosz blameerde zich in de return tegen FK Rostov: 4-1.

Na het 1-1 gelijkspel in de heenwedstrijd van vorige week moest Ajax minimaal één keer scoren om de groepsfase te bereiken. De Amsterdammers maakten in Rusland echter geen enkel moment aanspraak op de overwinning.

Ajax speelde erg slordig en creëerde voor rust geen enkel schot op doel. Halverwege stond het 1-0 door een doelpunt van Sardar Azmoun. Aleksandr Erokhin, Christian Noboa en Dmitri Poloz maakten de afgang van Ajax in de tweede helft compleet. Davy Klaassen zorgde in de slotfase nog voor de 4-1 door een penalty te benutten.

Door de nederlaag van Ajax is PSV dit seizoen de enige Nederlandse club in de Champions League. De laatste keer dat de Amsterdammers actief waren in het Europese hoofdtoernooi was in het seizoen 2014-2015. Vorig seizoen sneuvelde Ajax ook in de voorronde. Toen was Rapid Wien te sterk.

Bij Ajax was Mitchell Dijks niet fit genoeg om te starten. De linksback werd vervangen door Nick Viergever. Jasper Cillessen begon wel weer in de basis. De doelman ontbrak afgelopen zaterdag nog in de thuiswedstrijd tegen Willem II (2-1 verlies) wegens zijn aanstaande transfer naar FC Barcelona.

Video: Samenvatting FK Rostov-Ajax (4-1)

Ingreep

Cillessen, die waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor Ajax speelde, bewees al na negen minuten spelen zijn waarde. De 27-jarige keeper voorkwam dat de uitgebroken Erokhin van dichtbij voor de openingstreffer kon zorgen na naïef verdedigen aan Amsterdamse zijde. 

Ajax moest op zoek naar een doelpunt, maar kwam daar niet bij in de buurt. De beste mogelijkheid in de eerste helft was nog voor Bertrand Traoré, die na een mislukte vrije trap van Nemanja Gudelj de bal net over het doel werkte.

Rostov was gevaarlijker en kwam na 35 minuten ook op voorsprong. Kenny Tete werd in de lucht geklopt en Cillessen had geen antwoord op de goed geplaatste kopbal van Azmoun: 1-0.

Afgang

Coach Bosz hoopte de voorhoede van Ajax een impuls te geven door Anwar El Ghazi uit het veld te halen voor Lasse Schöne, maar het gewenste effect bleef uit. Ajax kwam inspiratieloos uit de kleedkamer en ging door waar het in de eerste helft gebleven was.

Al snel keek Ajax tegen een 2-0 achterstand aan. Uit een vrije trap kon Erokhin simpel binnenkoppen. Ajax slaagde er niet meer in zich op te richten en liet bovendien zien achterin behoorlijk kwetsbaar te zijn. Wederom uit een standaardsituatie kwam Rostov op 3-0 via Christian Noboa.

Na 66 minuten was de afgang van Ajax compleet toen Poloz alleen af kon lopen op Cillessen en tekende voor de vierde treffer. Klaassen zorgde zes minuten voor tijd nog voor de 4-1 uit een strafschop, maar zijn doelpunt kon een blamage voor Ajax niet meer voorkomen.