Ajax moet woensdagavond winnen of met twee goals of meer gelijkspelen tegen FK Rostov in de play-offs van de Champions League. De statistieken geven de Amsterdammers niet veel hoop op een postief resultaat.

Ajax won namelijk nog nooit van een Russische tegenstander. In vijf voorgaande wedstrijden eindigde alleen het thuisduel met FK Rostov van vorige week in een 1-1 gelijkspel.

Ajax wist zelfs nog niet te scoren op Russische bodem. De twee uitwedstrijden die het speelde tegen Spartak Moskou werden met 1-0 en 3-0 verloren.

Van de laatste negen duels die Nederlandse clubs in Rusland speelden, gingen er maar liefst acht verloren. Slechts in een van die acht duels wist de Nederlandse club te scoren: CSKA Moskou – PSV (3-2) in de Champions League van vorig jaar.

De laatste keer dat een Nederlandse club wist te winnen in Rusland was op 17 februari 2011, toen FC Twente met 2-0 te sterk was voor Rubin Kazan in de Europa League. In die wedstrijd speelden de huidige Rostov-spelers César Navas en Christian Noboa mee bij Rubin.

Bekijk de hoogtepunten uit het heenduel tussen Ajax en Rostov (1-1)

Voorrondes

De laatste tien keer dat een Nederlandse club zich in de voorrondes probeerde te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League, lukte dat slechts eenmaal: Ajax in 2010. De Amsterdammers haalden het de afgelopen tien jaar driemaal niet, net als FC Twente. Feyenoord sneuvelde twee keer in de voorronde en PSV eenmaal.

De laatste drie keer dat Ajax een dubbele Europese confrontatie begon met een 1-1 gelijkspel in eigen huis, wisten de Amsterdammers zich in de uitwedstrijd steeds voor de volgende ronde te plaatsen. Twee keer was PAOK Saloniki de tegenstander, eerder deze maand en in 2010. In het seizoen 1996-1997 redde Ajax het tegen Atletico Madrid na een 1-1 in eigen huis.

Ongeslagen serie

Ajax was 23 wedstrijden op rij ongeslagen, totdat Willem II zaterdag in Amsterdam won. Van die 23 wedstrijden speelde Ajax er acht gelijk.

In Europese wedstrijden is Ajax al zes wedstrijden zonder nederlaag. De laatste keer dat er een langere serie werd neergezet was in 2009, toen de club acht duels op rij niet verloor.

Van de laatste elf  Europese duels verloor Ajax slechts eenmaal, met 1-0 van Fenerbahçe. Van die elf duels eindigden er wel zeven in een gelijkspel.

Rostov heeft in zijn laatste negentien thuisduels liefst twaalf keer de nul gehouden.

FK Rostov-Ajax wordt woensdag vanaf 20.00 uur (aftrap 20.45 uur) uitgezonden op NU.nl, NUsport.nl en Veronica. Wil je een melding op je telefoon ontvangen zodra de opstellingen bekend zijn? Klik dan onder dit artikel op de filter Champions League Alert en kies voor de optie mijn nieuws + pushbericht.