Kevin Strootman lijkt weer helemaal de oude na de zware knieblessures die de middenvelder van AS Roma bijna twee jaar aan de kant hielden. Dat zegt Ronald de Boer, dinsdagavond analist bij Veronica voor de live-uitzending van de wedstrijd tussen AS Roma en FC Porto in de play-offs van de Champions League.

De Boer zag Strootman vorige week in Portugal (1-1 gelijkspel) en zaterdag tegen Udinese (4-0) twee prima wedstrijden spelen. Bij dat laatste Serie A-duel was de Nederlander zelfs aanvoerder van de Italiaanse ploeg.

"Hij ging zonder angst de duels in, hij hield zich zeker niet in", zegt De Boer tegen NU.nl. "Strootman was in die wedstrijden erg aanwezig en wilde graag de bal hebben. Ik denk dat hij weer helemaal terug is."

Tegen FC Porto speelt Strootman dinsdagavond zijn derde wedstrijd in zeven dagen tijd. "Dat is misschien nog het laatste stapje dat hij moet zetten na zijn blessures: het ritme dat je nodig hebt om veel wedstrijden in korte tijd te spelen", denkt De Boer. "Want dat heeft wel impact op je lichaam."

"Maar hij is een intelligente speler, hij zal in het veld niet snel gekke dingen doen. Daarom verwacht ik dat hij de wedstrijd tegen Porto goed doorkomt."

Oranje

Daarna is Strootman ook klaar voor Oranje, vindt De Boer. "Die gaat gewoon spelen hoor, zeker weten." Strootman werd vorige week opgenomen in de 36-koppige voorselectie van Oranje voor de duels met Griekenland en Zweden, begin september. Vrijdag maakt bondscoach Danny Blind zijn definitieve selectie bekend.

"Strootman is een speler die het spel versnelt en daardoor anderen beter laat spelen", omschrijft de voetbalanalist van Veronica. "Hij zal niet onnodig lopen met de bal, maar hem met één of twee eker raken doorspelen."

"Hij kijkt altijd eerst of hij iemand diep kan sturen. Wat dat betreft kan je Strootman wel vergelijken met Sergio Busquets bij Barcelona. Dat is ook zo'n onderschatte speler die niet opvalt, maar o zo belangrijk is voor zijn elftal."

"Vroeger was Strootman een echte box-to-box-speler, maar tegenwoordig speelt hij meer in een controlerende rol. Hij pakt veel ballen af en heeft de techniek en een goede pass om meteen een aanval op te starten."

Roma-Porto

De Boer verwacht een mooie en spannende wedstrijd tussen Roma en Porto dinsdagavond, met Roma als favoriet voor een plek in het hoofdtoernooi van de Champions League.

"Porto moet een doelpunt gaan maken. Ze hebben aanvallende backs, een erg goed middenveld en met André Silva een interessante jonge spits."

"Tegen Udinese speelde Roma erg dominant voetbal, het was eenrichtingsverkeer. Ze deden dat erg goed", vertelt De Boer. "Maar met de snelle en handige aanvallers Stephan El Shaarawy en Mohamed Salah kunnen ze ook toeslaan in de omschakeling. Vooral Salah was in de wedstrijd tegen Udinese een van de beste spelers op het veld."

"Ik verwacht dat Roma het gaat redden, dat team is goed genoeg om ver te kunnen komen in de Champions League. Ze zullen hem niet winnen natuurlijk, maar als de loting niet tegenzit moeten ze de groepsfase zeker kunnen overleven."

Bekijk het programma in de Champions League

AS Roma-FC Porto wordt dinsdag vanaf 20.00 uur (aftrap 20.45 uur) uitgezonden op NU.nl, NUsport.nl en Veronica. Wil je een melding op je telefoon ontvangen zodra de opstellingen bekend zijn? Klik dan onder dit artikel op de filter Champions League Alert en kies voor de optie mijn nieuws + pushbericht.