Voetbal

Ajax hoopt slechte Nederlandse reeks in voorronde CL te doorbreken

Ajax begint dinsdagavond aan de play-offs van de Champions League tegen het Russische FK Rostov in de wetenschap dat Nederlandse clubs het laatste decennium dramatisch presteren in de voorronde van het miljoenenbal.

Ajax is zelf de enige die er in de laatste tien pogingen van Nederlandse clubs in slaagde om via de voorrondes het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken. De Amsterdammers redden het in 2010 tegen Dinamo Kiev.

De viervoudig winnaar van de Europa Cup I/Champions League werd echter uitgeschakeld in 2006 (FC Kopenhagen), 2007 (Slavia Praag) en 2015 (Rapid Wien).

Ook FC Twente (drie keer), Feyenoord (twee keer) en PSV (één keer) slaagden er in de laatste tien jaar niet in om zich te verzekeren van het lucratieve startgeld van het belangrijkste Europese clubtoernooi.

Spartak

Ajax heeft bovendien geen goede historie tegen Russische clubs, al troffen de Amsterdammers alleen twee keer Spartak Moskou.

Zowel in het UEFA Cup-seizoen 1997-1998 als in het Europa League-seizoen 2010-2011 verloor Ajax het heenduel en de return van Spartak. De Schotse scheidsrechter William Collum fluit dinsdagavond om 20.45 voor de eerste keer in de Amsterdam Arena.

De return is volgende week woensdag in Rostov aan de Don, nabij de grens met Oekraïne.

Terugkijken: Samenvatting Ajax-Rapid Wien in voorronde Champions League 2015 (2-3)

De wedstrijd tussen Ajax en FK Rostov wordt dinsdagavond live uitgezonden op NU.nl en Veronica. De uitzending begint om 20.00 uur en de aftrap is om 20.45 uur.

Lees meer over:

NUsport transferupdates

NUsport transferupdates
Tot en met 31 augustus houden we je op de hoogte van al het transfernieuws en -geruchten.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.
Tip de redactie