De UEFA wil in december een beslissing nemen over veranderingen in het format van de Champions League.

"We hebben voor het einde van dit jaar een format nodig", aldus UEFA-competitiedirecteur Giorgio Marchetti tegen persbureau AP. "We zijn aan het overleggen en we zijn aan het luisteren."

Kopstukken van de Europese voetbalbond voerden zaterdag rondom de Champions League-finale in Milaan gesprekken over mogelijke veranderingen van het miljoenenbal en er zou wat progressie zijn geboekt.

In maart werd bekend dat de UEFA zou spelen met de gedachte om de opzet van de Champions League radicaal te veranderen. Op die manier hoopt de bond de lancering van een 'Super League' van Europese topclubs tegen te houden.

Er liggen verschillende opties op tafel die allemaal als doel hebben om het belangrijkste Europese toernooi aantrekkelijker te maken voor de grote clubs en voor televisiekijkers over de hele wereld.

Zo zou er worden nagedacht over een poulefase met twee groepen van acht ploegen, meer gegarandeerde plaatsen voor clubs uit de grootste competities en voor de grootste clubs en het spelen van wedstrijden op zaterdag in plaats van op dinsdag en woensdag.

Van Praag

Het format van de Champions League ligt vanwege de verkoop van televisierechten steeds vast voor drie jaar. De veranderingen waarover nu gepraat wordt, kunnen worden ingevoerd vanaf het seizoen 2018-2019.

De verkiezing van een nieuwe UEFA-voorzitter op 14 september is een belangrijke stap in het proces om de Champions League te veranderen. KNVB-voorzitter Michael van Praag heeft zich tot nu toe als enige officieel kandidaat gesteld.

Real Madrid won zaterdag de Champions League door in de finale stadgenoot Atletico na strafschoppen te verslaan.

Video: Samenvatting Champions League-finale Real-Atletico

Samenvatting Real Madrid-Atletico Madrid
Samenvatting Real Madrid-Atletico Madrid