Real Madrid begint zaterdagavond aan de eindstrijd tegen Atletico Madrid in de wetenschap dat het nog nooit een Champions League-finale verloor.

In het verleden zette de Spaanse topclub al Juventus (1998), Valencia (2000), Bayer Leverkusen (2002) én Atletico Madrid (2014) opzij in de eindstrijd van het belangrijkste Europese toernooi voor clubs.

Bij een nieuwe overwinning op Atletico wordt Real de eerste club die vijf keer de Champions League verovert. Voorlopig deelt de 'Koninklijke' het record met FC Barcelona, dat in 2006, 2009, 2011 en 2015 triomfeerde in het miljoenenbal.

Atletico Madrid probeert te vermijden dat het als eerste ploeg minimaal drie Europa Cup 1-/Champions League-finales verliest zonder er ook maar één te winnen.

Momenteel deelt de club uit Madrid het lot met Stade Reims en Valencia, die al hun twee finales verloren.

Bekijk de hoogtepunten van de finale in 2014 tussen Real en Atletico:

2014: Real klopt Atletico in finale
2014: Real klopt Atletico in finale

Het wordt de 264e officiële ontmoeting tussen Real Madrid en Atletico Madrid. De balans slaat uit in het voordeel van de 'Koninklijke', die 136 keer won en 67 keer verloor. 60 keer eindigde de derby onbeslist.

De eindstrijd wordt gespeeld in San Siro te Milaan. De laatste keer dat dit stadion het decor was van de Champions League-finale was in 2001, toen Bayern München na strafschoppen won van Valencia.

Vijf dingen die u moet weten over de Champions League-finale:

Vijf dingen die u moet weten over de Champions League finale
Vijf dingen die u moet weten over de Champions League finale

De Champions League-finale wordt zaterdag vanaf 20.00 uur (aftrap 20.45 uur) uitgezonden op NU.nl en SBS6. Wil je een melding op je telefoon ontvangen zodra de opstellingen bekend zijn? Klik dan onder dit artikel op de filter Champions League Alert en kies voor de optie mijn nieuws + pushbericht.