Manchester City en Bayern München moeten afrekenen met een ongunstige statistiek om ten koste van respectievelijk Real Madrid en Atletico Madrid de finale van de Champions League te bereiken.

Spaanse clubs zijn de afgelopen seizoenen namelijk uiterst dominant in de Europese toernooien.

Van de 99 knock-outconfrontaties die Spaanse ploegen sinds het seizoen 2010/2011 afwerkten tegen een buitenlandse club zetten ze er liefst 83 in winst om, goed voor een winstmoyenne van 83,8. Gekeken is naar duels in de Champions League en Europa League, inclusief die in de voorrondes.

Tekenend voor de suprematie van de Primera Division is dat de drie Spaanse clubs die dit seizoen sneuvelden in de Europa League of Champions League (FC Barcelona, Valencia en Athletic de Bilbao) allemaal hun Waterloo vonden tegen een ander Spaans team.

De Duitse en Engelse clubs presteren veel minder sterk dan hun Spaanse concurrenten. Clubs uit de Bundesliga zegevierden in 49 van de 82 knock-outduels sinds medio 2010, hetgeen neerkomt op een percentage van 59,8. Engelse clubs doen het iets beter met een moyenne van 64,1 (59 overwinningen tegenover 33 nederlagen).

Alle internationale uitslagen van clubs uit Spanje, Italië, Duitsland, Engeland, Portugal, Frankrijk en Nederland zijn in kaart gebracht.

Italië is met een winstmoyenne van 50 hekkensluiter. In de Champions League kwamen de Serie A-vertegenwoordigers sinds halverwege 2010 slechts zeven van de 24 keer als winnaar uit de bus in een knock-outwedstrijd, 28 keer minder vaak dan Spanje.

Met een 'succespercentage' van 70,7 (53 zeges tegenover 22 verliesbeurten) is Portugal het enige land dat enigszins in de buurt blijft van Spanje. De Zuid-Europeanen danken dat voornamelijk aan de uitstekende prestaties in de Europa League, waarin 44 knock-outrondes werden overleefd, slechts vier minder dan de buren op het Iberisch Schiereiland.

Video: Samenvatting Real Madrid-VfL Wolfsburg

Nederland scoort met een winstmoyenne van 55,6 net zo hoog als Frankrijk. De Eredivisieclubs tekenden in de Champions League voor vier overwinningen in knock-outwedstrijden en in de Europa League voor 36. Het aantal verloren confrontaties bedraagt respectievelijk zes en 26.

Aangetekend moet worden dat zowel Franse als Nederlandse clubs relatief veel wedstrijden speelden in de voorrondes.

De halve finales in de Champions League worden dinsdag- en woensdagavond rechtstreeks uitgezonden door NU.nl en SBS6. Dinsdag staan Manchester City en Real Madrid tegenover elkaar. De uitzending begint om 20.00 uur, drie kwartier voor de aftrap.