Titelverdediger FC Barcelona is woensdag uitgeschakeld in de kwartfinales van de Champions League. De Catalanen wisten de 2-1 zege in het heenduel niet succesvol te verdedigen en gingen in de return met 2-0 onderuit bij Atletico Madrid.

Antoine Griezmann nam beide treffers voor zijn rekening. De Fransman kopte vlak voor rust raak en benutte in de slotfase een strafschop.

Er is nog nooit een club in geslaagd om de Champions League twee keer achter elkaar te winnen; in het Europa Cup 1-tijdperk (1956-1992) gebeurde dat liefst dertien keer. FC Barcelona rekende vorig jaar in de eindstrijd af met Juventus.

Atletico was in het seizoen 2013/2014 in de kwartfinales ook al verantwoordelijk voor de uitschakeling van FC Barcelona. 'Los Colchoneros' verloren toen in de finale van stadgenoot Real.

Koploper FC Barcelona verspeelde zaterdag in de competitie al punten bij Real Sociedad (1-0 nederlaag) en was ook in Vicente Calderon geen schim van zichzelf.

De Catalanen hadden weliswaar meer balbezit, maar deden daar bijzonder weinig mee. Bijna elke aanval stokte bij het zestienmetergebied. Het aanvalstrio Lionel Messi, Neymar en Luis Suarez werd amper in stelling gebracht.

Video: Samenvatting Atletico Madrid-FC Barcelona

Buitenkant

De eerste mogelijkheid was dan ook voor Atletico. Aanvoerder Gabi schoot in kansrijke positie hoog over. Een afstandsschot van Yannick Carrasco was niet veel later een eenvoudige prooi voor Marc-André ter Stegen. De doelman van FC Barcelona had ook een antwoord op een kopbal van Griezmann.

Diezelfde Griezmann was in de 36e minuut wel trefzeker met het hoofd. De Franse aanvaller rondde een fantastische voorzet met de buitenkant van de voet van Saul Niguez beheerst af: 1-0.

Video: Griezmann zet Atletico op 1-0

Atletico loerde vanaf dat moment nog meer op de counter en het was aan FC Barcelona om een opening te vinden in de hechte defensie van de nummer twee van de Spaanse Primera Division, die in de competitie nog maar drie punten achterstand heeft op FC Barcelona.

De thuisclub kreeg echter in de eindfase van de eerste helft en in het eerste kwartier na rust nog een aantal goede kansen om de voorsprong te verdubbelen. Ter Stegen had alle moeite met een lage schuiver van Carrasco en had geluk toen een kopbal van Niguez op de bovenkant van de lat terechtkwam.

Wakker

FC Barcelona leek eindelijk wakker geschrokken en voerde de druk op het doel van Atletico wat op. Het leverde een paar hachelijke momenten voor de ogen van keeper Jan Oblak op, maar de ploeg van trainer Diego Simeone kwam telkens met de schrik vrij.

FC Barcelona kreeg nooit grote mogelijkheden, maar Oblak moest wel redding brengen op pogingen van Suarez. Aan de andere kant besliste Griezmann het tweeluik in de absolute slotfase vanaf elf meter na een bewuste handsbal van Andrés Iniesta.

Atletico had in blessuretijd over geluk niet te klagen toen arbiter Nicola Rizzoli een handsbal van Diego Godin in het strafschopgebied niet met een penalty, maar met een vrije trap bestrafte. Ook die leverde niets op voor FC Barcelona.