Voetbal

'PSV hoeft niet met knikkende knieën het veld op te lopen in Madrid'

Ronald Waterreus acht PSV dinsdagavond niet kansloos in de return van achtste finale van de Champions League tegen Atletico Madrid.

"Dankzij de 0-0 van drie weken geleden in Eindhoven heeft PSV gewoon een goede uitgangspositie, al speel je wel tegen een absolute topploeg", zegt de oud-doelman, die van 1994 tot 2004 voor PSV speelde.

"Atletico is beter, dat heeft PSV in Eindhoven al gemerkt. Maar ze hoeven in Madrid niet met knikkende knieën het veld op te lopen en ik verwacht ook niet dat dat gebeurt. PSV komt dit seizoen heel volwassen voor de dag in de Champions League."

Waterreus beseft wel dat het voor PSV moeilijk zal worden om te scoren in Estadio Vicente Calderon, omdat Atletico dit seizoen amper tegengoals krijgt. Tot dusver incasseerde de Spaanse club slechts drie treffers in de Champions League en maar twaalf in de Primera Division.

"Maar daar zit iets paradoxaals in. Je kunt bijna niet scoren tegen Atletico, maar ze maken er zelf ook niet heel veel. Als PSV kan scoren in Madrid zit het dus op rozen."

Video: Vijf dingen die u moet weten over Atletico-PSV

De Jong

Belangrijk in de jacht op een treffer is volgens Waterreus dat spits en aanvoerder Luuk de Jong terug is nadat hij de thuiswedstrijd tegen Atletico miste door een schorsing.

"Zijn gemis in Eindhoven was groter dan ik vooraf dacht. Met Gaston Pereiro in de spits dacht ik dat je Atletico minder in de kaart zou spelen, omdat die grote verdedigers liever niet tegen een spits spelen die steeds van zijn positie afwijkt. Maar dat pakte toch niet goed uit."

"De Jong is ook gewoon veruit de beste optie in de spitspositie voor PSV. Het is dus goed dat hij er weer bij is. Het wordt interessant om te zien hoe hij op dit niveau presteert en dat geldt voor meer jongens bij PSV wiens ambities verder rijken. Voor Jetro Willems, bijvoorbeeld."

Video: Samenvatting PSV-Atletico

Willems

Met Willems en De Jong in de basis kwam PSV afgelopen zaterdag tegen sc Heerenveen niet verder dan 1-1.

"Dat resultaat was niet goed, maar het zal Cocu meer zorgen baren dat het spel ook niet goed was", denkt Waterreus. "Toch denk ik niet dat dat veel zegt over de wedstrijd in Madrid. Een wedstrijd tegen Atletico staat op zich. In de Champions League komen er andere krachten vrij."

Waterreus verwacht dan ook niet dat Cocu het systeem zal wijzigen ten opzichte van de wedstrijd tegen Heerenveen. "Thuis tegen Atletico deden ze dat in de laatste fase wel, met Nicolas Isimat-Mirin als vijfde verdediger erbij. Toen speelde Cocu puur op resultaat."

"En dat kan nu weer, maar ik denk niet dat Cocu dat vanaf het begin zal doen. Voordeel is dat PSV met spelers als Isimat, Maxime Lestienne, Jorrit Hendrix en Stijn Schaars een hele sterke bank heeft, waardoor er tijdens de wedstrijd nog goede aanpassingen kunnen worden gedaan."

Atletico Madrid-PSV wordt dinsdagavond vanaf 20.00 uur (aftrap 20.45 uur) uitgezonden op NU.nl en SBS6. Wil je een melding op je telefoon ontvangen zodra de opstellingen bekend zijn? Klik dan onder dit artikel op de filter Champions League Alert en kies voor de optie mijn nieuws + pushbericht.

NUsport transferupdates

NUsport transferupdates
Tot en met 31 augustus houden we je op de hoogte van al het transfernieuws en -geruchten.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.
Tip de redactie