PSV heeft woensdag het eerste duel in de achtste finales van de Champions League met 0-0 gelijkgespeeld tegen Atletico Madrid. De laatste twintig minuten speelde de thuisploeg met een man minder na de tweede gele kaart voor Gaston Pereiro.

Met tien man moest PSV zich in de slotfase beperken tot tegenhouden, maar de Eindhovenaren hielden stand.

De ploeg van trainer Phillip Cocu heeft daardoor een aardige uitgangspositie om voor het eerst sinds 2007 de laatste acht in het miljoenenbal te bereiken.

De return in Estadio Vicente Calderon is op 15 maart. Pereiro zal daar door zijn rode kaart niet bij zijn, maar daartegenover staat de terugkeer van aanvoerder Luuk de Jong. De spits was geschorst voor het eerste duel.

Video: Samenvatting PSV-Atletico Madrid

Samenvatting heenwedstrijd PSV-Atletico Madrid (0-0)
Samenvatting heenwedstrijd PSV-Atletico Madrid (0-0)

Counter

Bij afwezigheid van De Jong koos Cocu woensdag in het Philips Stadion voor Pereiro centraal voorin en die keuze pakte aanvankelijk niet verkeerd uit.

De Uruguayaan was bij de grootste kans voor PSV in de eerste helft de aangever. Hij bleef in het Spaanse strafschopgebied knap in balbezit en bediende Davy Pröpper, die van dichtbij op Atletico-doelman Jan Oblak schoot. Vervolgens kreeg ook Jetro Willems de bal er niet in.

PSV hield zich in die eerste helft knap staande, al was dat ook te danken aan verdediger Jeffrey Bruma en doelman Jeroen Zoet. Atletico loerde namelijk op een counter en kwam er ook drie keer gevaarlijk uit.

De Argentijnse aanvaller Luciano Vietto ontsnapte twee keer en kreeg de bal na amper vier minuten ook langs Zoet. De meegelopen Bruma wist de bal echter nog net voor de lijn te keren. De tweede keer was het lobje van Vietto niet hoog genoeg om Zoet te verrassen.

De derde en grootste kans voor Atletico was na ruim een halfuur spelen voor Antoine Griezmann. Terwijl het Philips Stadion onterecht schreeuwde om buitenspel ging hij alleen af op Zoet, die met een uitstekende redding voorkwam dat PSV met een achterstand ging rusten.

Video: De rode kaart voor Gaston Pereiro

Pereiro krijgt rode kaart
Pereiro krijgt rode kaart

Afgekeurd doelpunt

Het hoge tempo voor rust leek PSV op te breken aan het begin van de tweede helft. Atletico kreeg meer grip op de wedstrijd, maar de herstelde Andres Guardado voorkwam tot twee keer toe dat de Spanjaarden gevaarlijk konden worden uit een voorzet.

Aan de andere kant werkte Koke bijna een voorzet van Willems in eigen doel. Het Philips Stadion veerde al op, maar de bal vloog buiten bereik van doelman Oblak net naast.

Dichter bij een treffer kwam PSV niet meer. Atletico werd sterker en leek uit een corner ook op voorsprong te komen, maar de Italiaanse scheidsrechter Daniele Orsato keurde de kopgoal van Diego Godin af vanwege duwen tegen Hector Moreno.

Twintig minuten voor tijd handelde Orsato echter in het nadeel van PSV. Hij gaf Pereiro na een onnodige overtreding zijn tweede gele kaart, waardoor de thuisploeg met tien man verder moest.

Met een man minder moest PSV zich in de slotfase helemaal beperken tot verdedigen. De ploeg van Cocu kwam amper meer van eigen helft af en zag invaller Fernando Torres nog twee keer gevaarlijk worden.

De Spaanse spits haalde de trekker echter niet over, waardoor PSV nog alle kans heeft op een plek in de kwartfinales.

Bekijk de uitslagen en het programma in de Champions League