José Mourinho vergeleek de Sloveense scheidsrechter Damir Skomina na het Champions League-duel tussen Dinamo Kiev en Chelsea (0-0) dinsdag met de rugby-arbiter Craig Joubert omdat de Portugees vond dat Chelsea recht had op een penalty.

Mourinho claimde een penalty in de eerste helft toen Cesc Fabregas in het strafschopgebied neerging na een ongelukkige ingreep van Dinamo Kiev-verdediger Jevhen Chatsjeridi.

Scheidsrechter Skomina kende Chelsea geen penalty toe en volgens Mourinho was dat te vergelijken met de beslissing van Joubert die zondagavond op het WK rugby Australië een cruciale strafschop gaf tegen Schotland, maar het niet bij het rechte eind had.

"De scheidsrechter en vijfde official besloten geen penalty te geven. Tegen FC Porto was het een duidelijke handsbal vlak voor tijd. Een cruciale beslissing", zegt Mourinho tegen Sky Sports.

Bekijk de samenvatting van Dinamo Kiev-Chelsea:

WK rugby

"Ditmaal was het niet in de laatste minuut, maar wel een duidelijke overtreding. Heeft de scheidsrechter het niet gezien? Besloot hij geen strafschop te geven?"

"Maar ik denk dat de arbiter heel goed was. Dat meen ik echt. Hij maakte maar één fout. Net als in de rugbywedstrijd tussen Australië en Schotland. Toen was de scheidsrechter ook heel goed, maar hij ging één keer de mist in en daardoor huilt heel Schotland", aldus Mourinho.

'Zwak en naïef'

De Portugese manager noemde de beslissing van Skomina "zwak en naïef". Daarmee leek Mourinho te refereren aan een uitspraak van Arsenal-manager Arsène Wenger, die arbiter Mike Dean zo noemde na de Premier League-wedstrijd tegen Chelsea.

De Fransman werd destijds niet gestraft, terwijl Mourinho vorige week van de FA een boete van 50.000 pond (ruim 67.000 euro) én een voorwaardelijke schorsing van één duel opgelegd kreeg wegens kritiek op de arbitrage na het thuisduel met Southampton eerder deze maand. Dat vond de Chelsea-coach belachelijk. 

"Die boete is een schande. Het woord 'bang' kost je 67.000 euro, maar met 'zwak' en 'naïef' kom je weg", zei Mourinho vorige week.