Nederlandse clubs presteren ten opzichte van clubs uit andere sterke Europese competities zeer zwak in de voorronde van de Champions League.

Alleen Polen en Oostenrijk deden het de voorbije tien seizoenen slechter dan Nederland in de kwalificatie. Gekeken is naar de prestaties van clubs uit de twintig sterkste competities; dit op basis van de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Ajax probeert dinsdagavond tegen het Oostenrijkse Rapid Wien de eerste horde richting het hoofdtoernooi van de Champions League te nemen. De heenwedstrijd in Wenen eindigde vorige week in een 2-2 gelijkspel.

Mochten de Amsterdammers een mogelijke play-offronde overleven, dan is dat pas de derde keer sinds 2005 dat een Nederlandse club zich via de voorrondes kwalificeert voor de groepsfase van de Champions League.

Onderste regionen

Sinds het seizoen 2005/2006 haalden Nederlandse clubs maar twee van de maximale tien keer het hoofdtoernooi via de kwalificaties. Daarmee houdt Nederland alleen Polen en Oostenrijk onder zich. Geen enkele Poolse club plaatste zich in het voorbije decennium via de voorrondes voor de groepsfase van het miljoenenbal.

Oostenrijkse clubs haalden net als Nederlandse clubs de afgelopen tien jaar twee keer het hoofdtoernooi (Rapid Wien in 2005 en Austria Wien in 2013) na een 'zomercampagne', maar het Alpenland had in die periode twaalf clubs in de voorronde tegenover Nederland tien.

Nederland deelt de derde plek in de onderste regionen met Kroatië en Israël. Dat zijn landen die ook vanaf 2005 met tien clubs aan de voorrondes deelnamen, waarvan er twee zich plaatsten voor de poulefase van de Champions League.

Ajax

Ajax is de enige Nederlandse club die in de afgelopen tien jaar succesvol deelnam aan de voorronde. In 2005/2006 bleken de Amsterdammers over twee wedstrijden te sterk voor het Deense Bröndby IF.

Vijf jaar later versloeg Ajax achtereenvolgens het Griekse PAOK Saloniki en Dinamo Kiev uit Oekraïne. In de seizoenen daarna bleken FC Twente, Feyenoord, PSV en wederom Feyenoord niet in staat om via de kwalificaties de groepsfase te bereiken.

Mocht Ajax zich dinsdagavond voor de play-offronde plaatsen, dan is dat geen garantie voor succes. FC Twente (2011/2012) en PSV (2013/2014) overleefden de derde voorronde, maar werden in de play-offs vervolgens uitgeschakeld door respectievelijk Benfica en AC Milan.

Top drie

De top drie van de coëfficiëntenlijst - bestaande uit Spanje, Engeland en Duitsland - vormt ook de top drie van de best presterende landen in de voorrondes.

Uit een totaal van 38 deelnames ging het slechts vijf keer mis voor een Spaanse, Engelse of Duitse club.

Italië stond tot het seizoen 2012/2013 in de top drie van de coëfficiëntenlijst, maar zakte mede door slechte resultaten in de kwalificatie naar de vierde plek. Enkel AC Milan wist zich in de afgelopen vijf jaar als Italiaanse club te plaatsen voor het hoofdtoernooi, in 2013 ten koste van PSV.

Contrast

Het contrast tussen de clubs uit landen van de huidige top vijf van de coëfficiëntenlijst, die sinds de nieuwe kwalificatieopzet van 2009/2010 slechts een play-offronde hoeven te spelen, en de rest van de top twintig is groot.

In meer dan driekwart van de gevallen plaatste een club uit een top vijf-land zich via de voorrondes voor het hoofdtoernooi.

Voor de rest van de top twintig ligt dat percentage een stuk lager. Minder dan een derde van de clubs uit die categorie wist zich via de voorrondes te kwalificeren.