Ajax heeft woensdag de overwinning laten glippen in het heenduel met Rapid Wien in de derde voorronde van de Champions League. De Amsterdammers verspeelden in Wenen een 2-0 voorsprong tegen tien Oostenrijkers: 2-2.

Davy Klaassen bracht Ajax in de eerste helft op een 2-0 voorsprong. Florian Kainz en Robert Beric bepaalden na rust de eindstand op 2-2. De return staat dinsdag in de Arena op het programma.

Ajax verspeelde in 2012 voor de laatste keer een 2-0 voorsprong in Europees verband. Manchester City kwam toen in de groepsfase van het kampioenenbal terug van een ruime achterstand.

Ajax bereikte in 2010 voor de laatste keer via de voorrondes de groepsfase van de Champions League. De ploeg van trainer Frank de Boer was destijds over twee wedstrijden te sterk voor Dinamo Kiev.

Rapid Wien en Ajax begonnen risicoloos aan de wedstrijd en kansen waren dan ook schaars in de openingsfase. Steffen Hofmann schoot vanaf de rand van het strafschopgebied net over en Jasper Cillessen moest redding brengen op een poging van Philipp Schobesberger.

Stevig in handen

Aan de andere kant was het wel gelijk raak. Een lange bal van Jaïro Riedewald kwam bij Daley Sinkgraven terecht. De middenvelder die op de linksbuitenpositie werd geposteerd vond Klaassen, die op zijn beurt met de punt van zijn schoen keeper Jan Novota verschalkte.

Ajax had opeens de touwtjes stevig in handen en een minuut na de 1-0 had Anwar El Ghazi voor de 2-0 moeten zorgen. De aanvaller verzuimde de bal in kansrijke positie breed te leggen op Arek Milik en schoot de bal zelf naast.

De Amsterdammers kregen in de eerste helft nog twee grote kansen. Nemanja Gudelj miste van dichtbij het doel en Sinkgraven kwam na een fraaie combinatie met Klaassen niet goed uit met zijn passen.

Vlak voor rust verdubbelde Ajax alsnog de voorsprong. Milik vond Klaassen, die met een tegendraadse kopbal Novota het nakijken gaf.

Rode kaart

In de tweede helft lagen de verhoudingen op het veld weer compleet anders. Rapid Wien kwam via een treffer van Kainz, die Kenny Tete te slim af was, terug tot 2-1 en vanaf dat moment verloor Ajax de controle over de wedstrijd.

Ajax leek op rozen te zitten toen Stefan Schwab rood kreeg voor een schandalige overtreding op Riedewald. Niets was echter minder waar. Rapid Wien werd steeds gevaarlijker en kwam een kwartier voor tijd ook langszij.

Joël Veltman leverde de bal zomaar in, waarna Beric oog in oog met Cillessen niet faalde. Ajax ging in de slotfase op zoek naar een derde treffer, maar verder dan een afstandsschot van Riechedly Bazoer kwamen de Amsterdammers niet.