DEN HAAG - CDA-leider Jan Peter Balkenende denkt bij besparingen op het overheidsapparaat aan het samenvoegen van de provincies Zuid- en Noord-Holland. Verder ziet hij een meer zelfstandige positie weggelegd voor grote steden.

Dat heeft de demissionair premier vrijdag gezegd in een interview met NRC Handelsblad.

Provincies wil Balkenende niet afschaffen. ''Ze hebben een duidelijke meerwaarde bij ruimtelijke ordening. Bovendien moet je rekening houden met de cultuur en de geschiedenis."

Zeeland

"Ik zou niet graag hebben dat Zeeland zou verdwijnen. En Brabant is anders dan Limburg. Noord- en Zuid-Holland kun je best samenvoegen tot Holland'', stelde hij.

In het verkiezingsprogramma van het CDA staat dat er bij het op orde krijgen van het huishoudboekje ook op de overheid zelf bezuinigd moet worden.

Meerwaarde

Balkenende wil provincies niet afschaffen. ''Ze hebben een duidelijke meerwaarde bij ruimtelijke ordening. Bovendien moet je rekening houden met de cultuur en de geschiedenis. Ik zou niet graag hebben dat Zeeland zou verdwijnen. En Brabant is anders dan Limburg. Noord- en Zuid-Holland kun je best samenvoegen tot Holland'', stelde hij.

Volgens de CDA-lijsttrekker zijn de provincies Noord- en Zuid-Holland ''voor de burgers minder grijpbaar'' dan bijvoorbeeld Groningen, Limburg of Zeeland. Wel moet volgens hem bij het maken van een provincie Holland goed gekeken worden naar de grote steden.

''Die moeten zoveel mogelijk zelfstandig opereren. Flevoland kun je opsplitsen. Die provincie is niet echt nodig als je de hele Randstad reorganiseert.''