Later dit jaar verschijnt er voor het eerst in twee decennia weer een nieuw album van Pink Floyd of, beter gezegd, wat ervan over is. Om die reden wordt het voorlaatste album The Division Bell opnieuw uitgebracht.

Dat nieuwe album heet The Endless River en is grotendeels een voorzetting van het in 1994 verschenen The Division Bell. Sterker nog, de opnames van The Endless River stammen grotendeels uit dezelfde sessies en er was zelfs sprake om de overgebleven opnames eerder al uit te brengen, onder de titel The Big Spliff.

Het album ging echter voor onbepaalde tijd de koelkast in, tot toetsenist Richard Wright overleed. Bandaanvoerder David Gilmour besloot de opnames samen met Nick Mason en enkele andere muzikanten te voltooien. Het resultaat daarvan moet in oktober verschijnen, maar tot die tijd kunnen fans hun tanden zetten in The Division Bell.

Ware het niet dat The Division Bell niet tot de meest geliefde albums van Pink Floyd behoort. De verkoopresultaten waren uitstekend, ondanks het gemis van Roger Waters, die op The Final Cut uit 1983 de band vaarwel had gezegd. The Division Bell bevat diverse ambientachtige stukken als Wearing The Inside Out en Poles Apart.

Relikwieën

Liefhebbers van Gilmours glooiende gitaarwerk zullen ongetwijfeld plezier beleven aan Marooned en Coming Back To Life, maar rockballad A Great Day For Freedom en het opgewekte Take It Back klonken in 1994 als relikwieën uit de jaren 80 tussen grunge en britpop. What Do You Want From Me is nog maar een schaduw van de hoogtijdagen.

Voor degenen die een aanschaf van het hernieuwde The Division Bell overwegen: er is niet heel veel nieuws onder de zon. Echter, de inhoud van de uitvoerige boxset van dit album is zo indrukwekkend dat een fan ongetwijfeld gaat watertanden bij het zien van de grote doos en alle schijven die erin verpakt zitten, in totaal zeven.

Keuken

Het enige cd’tje in de boxset bevat de 2011-remaster van het album en is afkomstig uit dezelfde reeks die ook heruitgaven bevatte van alle voorgaande Pink Floyd-albums, waaronder Dark Side Of The Moon. Wel nieuw is de HD-mix (stereo en 5.1-surround) op een blue-ray-disc, aangevuld met een kijkje in de keuken op Marooned.

Interessant is de vinyluitgave van The Division Bell. De elf nummers zijn uitgesmeerd over twee dikke plakken en verschijnen voor het eerst in hun oorspronkelijke versies op elpee. The Division Bell is in 1994 weliswaar op vinyl uitgebracht, maar toen werd ervoor gekozen om de nummers in te korten, zodat ze op één schijf zouden passen.

Replica’s

De replica’s van de vinylsingles zijn de leukste toevoeging aan de box. High Hopes is zowel op een blauw gekleurde maxi-single (met twee B-kantjes) als op een doorzichtige 7”-single geperst en de single van Take It Back is geperst op rood vinyl. Dan zijn er nog een boek, diverse prints en de optie de plaat te downloaden op hoge kwaliteit.

Anders dan de meeste Pink Floyd-albums is The Division Bell er niet eentje die de tand des tijds wonderwel doorstaan heeft. In de productie van David Gilmour en Bob Ezrin waart nog wel de geest van het oude Pink Floyd rond, terwijl de band volgens Waters al de geest gegeven had. Nu nog huiverig afwachten op The Endless River.