Dat countrymuziek niet verkoopbaar is aan een jong publiek is een mythe. Het duo First Aid Kit, bestaande uit aantrekkelijke Zweedse zussen met hippe kapsels en dito outfits, lukt dat namelijk prima.

Want welk label je ook aan de liedjes plakt, zij het indiefolk of dreampop, in basis blijft het country met aangename radiorefreintjes. Zo ook op de derde plaat Stay Gold. In 2010 brachten Klara en Johanna Söderberg hun debuutalbum The Big Black & The Blue uit en de internationale doorbraak volgde twee jaar daarna met The Lion’s Roar.

Producer Mike Mogis blijft ook voor het derde album aan, maar de band is inmiddels wel verhuisd van het kleine label Wichita naar het veel grotere Columbia. De kenmerkende samenzang van de zusjes Söderberg is wederom een van de meest aansprekende en verleidelijke elementen van hun lievige en soms speelse liedjes.

Het duo straalt plezier en levenslust uit met Waitress Song, My Silver Lining en het ronduit vrolijke Heaven Knows. Daar tegenover staan bedachtzame liederen als het ijzige Shattered & Hollow, het melancholische Fleeting One en de simpele ballade A Long Time Ago. Elk liedje is een klein verhaaltje waar je geboeid naar luistert.

Degelijkheid

First Aid Kit doet beslist niks nieuws, maar weet wel op een smaakvolle manier bestaande elementen aan elkaar te koppelen. Zo hoor je in het arrangement van The Bell de degelijkheid van Carpenters terug en anderzijds het eigenwijze karakter van Dixie Chicks. Het dromerige Cedar Lane memoreert aan Emmylou Harris en Camera Obscura.

In de vocale arrangementen klinkt bovendien een verlangen door om iets van de glorie van The Carter Family terug te halen. Zo betoverend als die stemmen uit het verre verleden klinkt First Aid Kit nog niet, maar de samenzang van de zussen uit Stockholm heeft wel een niet te ontkennen charme en een sterke individualiteit.