Veertig jaar geleden trok de supergroep bestaande uit David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash en Neil Young over het Amerikaanse continent. Opnames ervan zijn gebundeld op een uitvoerige boxset.

In deze sterformatie leverde het kwartet singer-songwriters in 1970 het nu beroemde album Déjà Vu af, dat tevens een slotakkoord was voor de folkrockrage uit het voorgaande decennium. De tijden waren aan het veranderen, zoals Dylan zong, en de muziek veranderde mee. Maar het ging geleidelijk aan.

In 1974 was de wereld nog enkele jaren verwijderd van de schokgolven die punk zou veroorzaken en ook de discohype moest nog plaatsvinden. Crosby, Stills, Nash en Young hadden gezamenlijk, met eerdere bands en ook los van elkaar al een respectabel oeuvre opgebouwd en in 1974 vond hun ultieme concerttour plaats.

De liedschrijvers lieten in die betreffende zomer veel prachtstukken horen die ze tot dan toe hadden geschreven, getuige de cd-box CSNY 1974. Young schotelde de concertbezoekers zelfs nieuwe schrijfsels als Traces, Goodbye Dick, Hawaiian Sunrise en Love/Art Blues voor. Liedjes die tot op heden op de plank zijn blijven liggen.

Samenzang

Tussen de veertig opnames zitten vooral heel veel hits en popklassiekers: Love The One You’re With, Old Man, Almost Cut My Hair, Only Love Can Break Your Heart en Our House, om er maar een paar te noemen. De samenzang op Prison Son en Fieldworker is aangrijpend. Beatles-cover Blackbird is niet meer dan charmant.

De elektrisch versterkte nummers op de eerste en derde cd zullen liefhebbers van classic rock zonder meer aanspreken, maar het is vooral de tweede schijf met akoestische uitvoeringen die deze box een must voor de liefhebbers maakt. Aangevuld met een dvd en een dik boekwerk is CSNY 1974 een hebbeding voor CSNY-fans.