Sommige muzikanten blijven buiten het blikveld van het grote publiek, maar zijn van grote invloed op hun collega’s. George Duke was zo iemand. Vriend en collega Al Jarreau eert hem op geheel eigen wijze.

In augustus 2013 overleed George Duke op 67-jarige leeftijd. Hij liet een uitgebreide discografie achter, met ruim dertig albums en hij werkte veelvuldig met Frank Zappa. Daarnaast was hij te horen op albums van onder meer Phil Collins, Michael Jackson en Miles Davis. Recentelijk werd hij gesampled door Kanye West en Daft Punk.

Reeds in 1981 werkte Duke samen met zanger Al Jarreau, als toetsenist en arrangeur voor zijn album Breakin’ Away, dat destijds als een belangrijke R&B-plaat werd beschouwd. Op het eerbetoon aan George Duke roept Al Jarreau (in Nederland vooral bekend van de hit Roof Garden) de hulp in van diverse collega’s.

My Old Friend: Celebrating George Duke is dan ook een duetplaat geworden met zwoele R&B, zomerse soul en softe jazz. De plaat is verre modern. Zo had het mierzoete Sweet Baby met Lalah Hathaway (dochter van Donny) een dertig jaar oude opname kunnen zijn, evenals Someday met stervocaliste Diana Reeves.

Behaaglijk

Dat het album klinkt alsof het in de jaren 80 geproduceerd is, is niet zo gek gezien de medewerking van muzikanten als Marcus Miller, Jeffrey Osborne (van de hit Wings Of Love) en Patrice Rushen (van de hit Forget Me Not's). Dat gelikte jaren 80-sfeertje van nummers als Bring Me Joy en My Old Friend voelt echter behaaglijk aan.

Datzelfde geldt voor de lome bossanova die we horen in de vorm van Brazilian Love Affair en Somebossa (Summer Breezin’). Het meest opmerkelijke nummer is You Touch My Brain, waaraan Dr. John zijn rauwe stemgeluid verleent. Dit Al Jarreau-album is een mooi startpunt voor een herwaardering van het werk van George Duke.