De zomervakanties zijn aangebroken en voor wie nog ideeën nodig heeft voor een lastminutereis naar een leuke stad, haalt misschien inspiratie op uit Wanted On Voyage, het debuutalbum van George Ezra.

We kennen George Ezra Barnett inmiddels van zijn hitsingle Budapest, over de Hongaarse hoofdstad waar de Britse zanger tot voor kort overigens nog nooit geweest was. Het reislustige karakter van de uit Bristol afkomstige singer-songwriter komt echter tot uiting op zijn eerste langspeler (na twee eerder uitgebrachte EP’s).

Hoewel Ezra enkel Europese hoofdsteden aanstipt op zijn debuutalbum (naast het opgewekte Budapest, ook Barcelona en Blind Man In Amsterdam op de deluxe-versie) haalt hij zijn muzikale inspiratie vooral uit de VS. Hij noemt Bob Dylan en Woody Guthrie als grote voorbeelden, al komt dat nergens echt naar voren.

Zomerse liedjes als Drawing Board en Listen To The Man liggen eerder in lijn met moderne folkpop dan met de politiekgeëngageerde liedjes van Ezra’s idolen. Zijn zware stem en nadrukkelijk Amerikaanse tongval maken dat hij vocaal opvalt tussen zijn leeftijdsgenoten. In Spectacular Revival denk je zelfs even Nick Cave te horen.

Missing-link

Producer Cam Blackwood (eerder verantwoordelijk voor producties van Florence and The Machine, London Grammar en Reverend and The Makers) zorgt voor een nette en evenwichtige productie waarin Ezra’s stem prominent naar voren komt. Met zijn luchtige popliedjes geldt hij als missing-link tussen Ed Sheeran en Jack Johnson.

Ondanks duidelijke stilistische keuzes is Wanted On Voyage erg contrastrijk. Zo is er het bluesy Breakaway, een soort vreemde hybride tussen een slavensong en een hit van Hootie and The Blowfish, Stand By Your Gun is een zorgeloze popsong en Did You Hear It Rain? is een mix van gospel en western. Een lekker album voor op reis.