De Britse singer-songwriter Ed Sheeran schreef zijn debuutalbum + na een relatiebreuk en ook op de opvolger X staan zijn zielenroerselen na liefdesperikelen centraal.

Als we de melodramatische songteksten op X (spreek uit als Multiply) moeten geloven, heeft Sheeran het er maar zwaar mee. De liedjes op zijn uitzonderlijk succesvolle debuutplaat gingen al voornamelijk over de liefde, vormgegeven in zowel fraaie ingetogen nummers als in eigentijdse en karakteristieke popproducties.

Zijn kenmerkende zangstijl en manier van tekstdichten krijgen op X een vervolg. Sheeran laat horen op vocaal vlak te zijn gegroeid, getuige de falsetvocalen op One en Photograph. Sheeran schudt eveneens weer een aantal memorabele melodieën uit zijn mouw, waaronder I’m A Mess, Afire Love, Tenerife Sea en Thinking Out Loud.

X werd geproduceerd door gerenommeerde schuiventrekkers als Rick Rubin, Benny Blanco, Jeff Bhasker, Johnny McDaid van Snow Patrol, Jake Gosling en Pharrell Williams. Het nummer Sing volgt de blauwdrukken van eerdere Pharrell Williams-producties, maar Runaway klinkt veel meer als een gelijkwaardige samenwerking.

Eindeloos

Het grootste verschil tussen + en X is dat deze tweede langspeler de scherpte en diepgang van zijn voorganger wat mist. Sheeran mijmert eindeloos over verloren liefdes en de daaruit resulterende eenzaamheid en het gebruik van drank en drugs. Af en toe vindt hij een originele invalshoek, zoals in Bloodstream (geschreven met Gary Lighbody).

In de liedjes Don’t (waarschijnlijk over ex-vriendin Ellie Goulding), Nina en The Man beschrijft Sheeran wat de invloed van zijn recentelijk verworven levensstijl heeft op zijn relaties met vrouwen. Momenteel heeft de zanger weer een nieuw vriendinnetje, dus wie weet horen we een gelukkigere Ed Sheeran op zijn derde album.