Veertig jaar na het verschijnen van het beroemde conceptalbum Quadrophenia ging The Who nog eenmaal met de plaat op tournee. Een concertregistratie van een recente show ligt inmiddels in de winkels.

Quadrophenia was in 1973 de tweede rockopera van The Who, nadat de Britse rockband een paar jaar eerder al succes had met Tommy, een soortgelijke productie. Voor gitarist en songschrijver Pete Townshend was Quadrophenia echter een veel persoonlijker album dan Tommy, hoewel het succes niet geëvenaard werd.

De plaat gaat over de eenling Jimmy, een jongen met een gespleten persoonlijkheid (vertegenwoordigd door de vier bandleden) die graag deel uit wil maken van een slinkende jongerencultuur. Aangekomen in de badplaats Brighton is de protagonist zo uit het veld geslagen dat hij met het idee speelt zichzelf in zee te verdrinken.

Uiteraard waren bassist John Entwistle en drummer Keith Moon niet aanwezig tijdens de laatste tournee van The Who, waarbij ook een concert in de Ziggo Dome werd gegeven, dus de recente live-uitvoering van Quadrophenia had niet dezelfde impact als de meeslepende vertolking die we op plaat hoorden. Idem voor deze live-cd.

Sentiment

Wat Quadrophenia: Live In London wel laat horen, is hoe goed Pete Townshend het er op hoge leeftijd nog van afbrengt als rockster. De vocale kracht van Roger Daltrey is van wisselende kwaliteit, maar in nummers als 5:15, Bell Boy en Love Reign O’er Me voegt hij met zijn doorleefde stem het benodigde sentiment toe.

Tijdens het ruim twee duur durende concert in Wembley Arena was er naast de zeventien nummers van Quadrophenia ook ruimte voor andere Who-klassiekers als Who Are You, Pinball Wizard, Baba O’Riley en Won’t Get Fooled Again. Geen essentiële uitgave van The Who, maar wel een leuk concertsouvenir voor wie erbij was.