Er gaat geen jaar voorbij zonder een nieuw album van Willie Nelson, zo lijkt het. In een goed jaar brengt de countryster er zelfs meerdere uit, al zingt hij vaak dezelfde liedjes opnieuw in. Zo niet met Band Of Brothers.

Wie de bijzonder uitgebreide discografie van Willie Nelson erop na gaat pluizen, komt erachter dat de muzikant de afgelopen achttien jaar behoorlijk spaarzaam is geweest met het schrijven van nieuw materiaal. Na het album Spirit uit 1996 nam hij veel werk opnieuw op en zette hij met grote regelmaat andermans liedjes op plaat.

Aan de hand van de bescheiden hoeveelheid echt nieuwe eigen liedjes, leek het erop dat het creatieve gedeelte van Nelsons brein al met pensioen was. Met Band Of Brothers bewijst de liedjessmid het tegendeel, gezien het merendeel van de liedjes (negen van veertien) eigen composities zijn. Dat is niet meer voorgekomen sinds 1996.

Nelson werd in het schrijven van nieuw werk bijgestaan door producer Buddy Canon, die al jaren met hem samenwerkt. Een nadeel is dat evenwichtige productie het onderscheidende karakter van sterke liedjes als Wives And Girlfriends, The Wall en I Thought I Left You behoorlijk afzwakt. Het titelnummer klinkt zelfs onbedoeld braaf.

Collega’s

De vijf andere liedjes zijn tussen 1994 en 2014 geschreven door bevriende collega’s als Billy Joe Shaver, Bill Anderson en Vince Gill. Stilistisch passen ze uitstekend bij Nelsons eigen liederen, mede dankzij de coherente productiestijl van Canon. Hard To Be An Outlaw en The Songwriters zijn Willie Nelson op het lijf geschreven.

"We’ll pick up where we left off and play some songs again", zingt Nelson in het zelfgeschreven Guitar In The Corner, alsof hij de liefde voor het creëren van liedjes hervonden heeft. Getuige Bring It On, Send Me A Picture en Used To Her kan de 81-jarige nog prima countrysongs schrijven, al valt er in de uitvoeringen nog veel te winnen.