Het vijfde studioalbum van de Amerikaanse rapper 50 Cent kent de ongelukkige titel Animal Ambition. Waar de succesvolle zakenman met de benaming van dit project op doelt, blijft echter onduidelijk. 

Animal Ambition is namelijk vele dingen, maar beestachtig en ambitieus komen niet voor in dit rijtje.

In tegenstelling tot wat de titel impliceert, presenteert de ooit gerenommeerde rapper Curtis Jackson (aka 50 Cent) hier een wanhopige poging tot het herleven van zijn gloriedagen.

Alles wordt uit de kast gehaald in een poging de charme en gedrevenheid van zijn oudere albums als Get Rich or Die Tryin’ (2003) en The Massacre (2005) te repliceren. Het gewenste effect blijft echter uit. Hooguit zullen enkele luisteraars de behoefte voelen om zijn debuutalbum weer eens uit de kast te halen.

Albumopener Hold On zet de toon met een luie en ongeïnspireerde Curtis Jackson achter de microfoon. Geld, 'bitches' en de enigszins vermoeiende gangstervergelijkingen vormen nog steeds de hoofdthema’s in het werk van de 38-jarige rapper.

Rijkdom

Vooral zijn rijkdom wordt keer op keer benadrukt. Dat Jackson al enkele jaren in Forbes Magazine’s top 5 van best betaalde rappers staat, is alom bekend. Dat zijn rijkdom al jarenlang niet meer het gevolg is van zijn muziek, maar van andere zakelijke kansen, lijkt hem de meeste pijn te doen.

Animal Ambition kent een paar noemenswaardige momenten, zo steelt Jadakiss de show op het hypnotische Irregular Heartbeat en is er een glansrol weggelegd voor de soulvolle productie van veteraanproducer Nascent op Flip On You. De rest is niet gedenkwaardig.