Zelden zei een bandnaam zoveel over het karakter van de muziek die de act in kwestie maakt als bij Epica. De naam staat synoniem aan filmische bombast en muzikale grandeur van een geheel eigen orde.

Elf jaar geleden verscheen het debuutalbum The Phantom Agony en inmiddels is de symfonische metalband uit Limburg alweer toe aan zijn zesde studioalbum. Net zoals de voorgaande langspelers wordt ook The Quantum Enigma gekenmerkt door diepzinnige thematiek, filosofische vraagstukken en intelligente metaforen.

Met kwantumfysica als conceptuele basis zijn de teksten van deze plaat aanzienlijk lichtvoetiger dan die op voorganger Requiem For The Indifferent, dat bij vlagen erg deprimerend was. Overigens krijgt de A New Age Dawns-saga die eindigde op het album Design Your Universe een soort van vervolg in de vorm van het titelnummer.

Het gitaargeweld wordt onderbroken door het oriëntaals aandoende orkeststuk The Fifth Guardian (Interlude), een welkom en prachtig gearrangeerd rustpunt. Epica blinkt op The Quantum Enigma sowieso uit met meer melodische stukken als het strijdlustige Omen - The Ghoulish Malady en het aangrijpende Canvas Of Life.

Imponeren

Zelfs wanneer je constateert dat bepaalde composities vooral een voortzetting zijn van wat de band eerder gedaan heeft (Unchain Utopia, The Essence Of Silence), dan nog weet Epica te imponeren met de weelderige producties van Joost van den Broek (die Sascha Paeth vervangt). Die bombast is echter ook een punt van kritiek.

Het excessief gebruik van de koren, de vele supersonische gitaarriffs en de soms overgeproduceerde songs (met name Reverence - Living In The Heart) is met een totale speelduur van circa zeventig minuten net iets teveel van het goede. Niet dat Epica bekend staat om zijn subtiliteiten. Dat is nu eenmaal de aard van het beest(je).