Los van de folkloristische liederen van de Aboriginals kent het Australische continent geen muziekcultuur die enorm afwijkt van de Amerikaanse of Britse. Dat blijkt ook uit dit deel van de succesvolle Putumayo-reeks.

De samenstellers van de cd’s met wereldmuziek verzamelen op het compilatiealbum met de eenvoudige titel Australia elf singer-songwriters uit het land van koala’s en kangoeroes. Veruit de meest bekende daarvan is Colin Hay van Men At Work, die hier een akoestische versie laat horen van de jaren 80-hit Down Under.

Het is tevens de enige directe link naar de succesvolle golf Australische hitmakers uit de jaren 70 en 80, waaronder Icehouse, John Farnham, Little River Band, Flash and The Pan, Air Supply, Sherbet, The Black Sorrows en Cold Chisel. Dit album bevat wel een paar acts uit het kielzog van die bands, waaronder Paul Kelly en The Waifs.

Er zijn enkele aardige, veelal op Amerikaanse leest geschoeide popliedjes te horen, zoals het countrynummer Home van The Lucky Wonders. Song Of Australia van Colin Buchanan (niet te verwarren met de acteur) haalt de beroemde 'bushballad' Waltzing Matilda aan, die we hier vooral kennen in de bewerking van Tom Waits.

Didgeridoo

Het luchtige liedje Changes, Changes van Bobby Alu en het zonnige Spanish Town van The Beautiful Girls doen erg denken aan Jack Johnson. Het traditionele instrumentarium uit Australië, waaronder percussiestokken en de didgeridoo, wordt hier louter door de groep Outback en singer-songwriter Xavier Rudd gehanteerd.

De oorspronkelijke inwoners van Australië zijn op dit album vertegenwoordigd door Seaman Dan, Geoffrey Gurrumul Yunupingu en Archie Roach, hoewel hun liedjes stevig geworteld zijn in westerse muziekstromingen (Yunupingu zingt als enige in Yolŋu Matha). Een aardige verzamel-cd, die slechts ten dele in zijn opzet slaagt.