Platenfirma's trekken soms curieuze dingen uit het archief op om maar iets in de winkels te leggen. Neem bijvoorbeeld de heruitgave van een ruim veertig jaar oud verzamelalbum van The Doors.

In januari 1972 verscheen de dubbelelpee Weird Scenes Inside The Gold Mine, een half jaar na het overlijden van Doors-zanger Jim Morrison en net te laat voor kerst. Een reden voor het late verschijnen destijds is waarschijnlijk omdat in oktober 1971 het album Other Voices klaar lag, met Ray Manzarek en Robby Krieger op zang.

De overige Doors-leden lieten er dus geen gras over groeien om na de tragische dood van hun frontman gewoon weer verder te gaan. Weird Scenes Inside The Gold Mine gold indertijd vooral als aanvulling op het al in oktober 1970 uitgebrachte verzamelalbum 13, dat hits van de eerste vijf studioalbums van The Doors bevatte.

Om die reden had Weird Scenes Inside The Gold Mine niet het karakter van een reguliere Greatest Hits-plaat. Los van de hit Break On Through, vier nummers van L.A. Woman (het zesde album en de laatste met Morrison) was het vooral een brede dwarsdoorsnede van albumtracks en geliefde liedjes als The End en Love Street.

Rariteit

De dubbelelpee bevatte destijds niks nieuws en datzelfde geldt voor de eerste cd-uitgave van de titel. De sticker op de hoes prijst vooral de B-kantjes (You Need Meat) Don’t Go No Further en Who Scared You aan, al verschenen die reeds op enkele andere uitgaven van de band. Zonder 13 op cd is dit een op zichzelf staande rariteit.

13 is echter nooit opnieuw uitgegeven. Eerder dit jaar werd Weird Scenes Inside The Gold Mine opnieuw op vinyl uitgebracht op Record Store Day. Verzamelaars die veel geld hebben betaald voor die speciale uitgave, balen wellicht dat de plaat nu alsnog op cd uitkomt. Platenfirma Rhino flikte dat ook al met R.E.M.’s Unplugged-album.