45 jaar geleden verscheen het debuutalbum van Led Zeppelin. Om die reden wordt niet enkel het gelijknamige album in kwestie opnieuw uitgebracht, maar ook de opvolgers Led Zeppelin II en Led Zeppelin III.

De band kwam voort uit de rockband The Yardbirds, waarvan gitarist Jimmy Page in augustus 1968 het enige resterende lid was. Er stond nog een reeks optredens geboekt in Scandinavië en aangevuld met zanger Robert Plant, bassist John Paul Jones en drummer John Bonham trad de muzikant toen op als The New Yardbirds.

Tijdens die tournee werden al enkele nummers uitgeprobeerd die uiteindelijk op het debuutalbum van de nieuwe band met de naam Led Zeppelin (verzonnen door Keith Moon en John Entwistle van The Who) kwamen te staan. Het zou een van de meest invloedrijke en beroemdste debuutplaten uit de rockgeschiedenis worden.

De mix van blues met hardrock en psychedelica was nieuw toen de plaat in 1969 verscheen, maar de liedjes hebben niks aan impact verloren. Het seksueel geladen You Shook Me spreekt nog steeds boekdelen en Plants passionele kreten op Babe I’m Gonna Leave You zijn ook bijna een halve eeuw na dato nog hartverscheurend.

Emblematisch

De invloed die het album destijds had, is nog steeds evident. Communication Breakdown kan als een van de startpunten van de heavy-metal worden gezien en als verre voorloper van de punk. Als de fallische zeppelin op de hoes niet emblematisch was voor de piek van de seksuele revolutie, dan was de orgastische zang van Plant dat wel.

Op de voor deze editie toegevoegde live-cd worden de kenmerken die Led Zeppelin op plaat al liet horen nog eens uitvergroot. Het extatische snarenwerk van Page, Plants vurige vocalen en het uitbundige slagwerk van Bonham (vooral op Moby Dick) zijn vaak excessief en over de top, maar vormden de kern van wat Led Zeppelin was.