Dit jaar viert de vermaarde platenfirma Blue Note Records zijn 75-jarige bestaan. Hoewel Blue Note vooral bekend staat om zijn oude jazzplaten, is José James een van zijn grootste hedendaagse sterren.

José James debuteerde pas in 2008, maar was sindsdien bijzonder productief. Er verschenen tot op heden al zeven platen van de Amerikaanse zanger, waarvan drie als samenwerkingen met andere muzikanten.

While You Were Sleeping is zijn vierde soloalbum en zijn tweede voor het jubilerende jazzlabel Blue Note Records.

James is een laatbloeier (zijn eerste album verscheen op dertigjarige leeftijd) en hij is net als wereldster Prince inwoner van Minneapolis, tevens een van zijn voorbeelden. De meest duidelijke referentie op While You Were Sleeping naar His Royal Badness is U R The 1, zowel in klank als in titel. Los daarvan zet James echt iets unieks neer.

Grenzend aan minimalistische R&B, futuristische hiphop, elektronische jazz en zwoele neo-soul schept James zijn eigen realiteit, waarbinnen hij zijn eigen regels hanteert. Zoals de titel al suggereert bevat het album een reeks dromerige deuntjes, waaronder Bodhisattva, xx, duet Dragon en de relaxte Al Green-cover Simply Beautiful.

Verstoord

De nachtrust wordt echter wreed verstoord met de luide gitaren in Anywhere You Go en EveryLittleThing. Het funky openingsnummer Angel bevat eveneens van dergelijke hoekige gitaarlijnen, zij het bedolven onder zoveel geluidseffecten dat het grotendeels doezelige karakter van het album bewaard blijft.

Het is tevens een van de meest toegankelijke stukken op de plaat, samen met het luchtige Without U en het bijzonder fraai gearrangeerde 4 Noble Truths. De vocalen van José James klinken op hun best in de rustigere stukken, vooral wanneer hij zijn soulvolle vibrato inzet. Een plaat die gemaakt lijkt voor woelige, slapeloze nachten.