Hoewel de liedjes van gelegenheidsduo The Common Linnets overschaduwd dreigen te worden door hun songfestivalhit, laten de 'zangvogeltjes' (wat common linnets zijn) meer moois horen op hun gezamenlijke plaat.

Ilse DeLange en Waylon zwommen tegen een stroom van kritiek in, toen ze hun plannen voor het Eurovisie Songfestival bekendmaakten. Ook de reacties op de single Calm After The Storm waren niet mals. Ondanks alles was het liedje goed voor een nummer 1-notering en een finaleplek op het Songfestival.

Nu het tij gekeerd is, ligt het eerste (en mogelijke enige) album van het duo klaar. De twee diepen op de titelloze plaat hun liefde voor country en folk verder uit dan ze voorheen gedaan hebben, met veelal geslaagd resultaat. Dit dankzij medewerking van Daniël Lohues, J.B. Meijers en muzikanten uit Nashville.

Zeker de liefhebbers van World Of Hurt, het bijzonder succesvolle debuutalbum van DeLange, zullen verguld zijn met traditionele countryliedjes als Still Loving After You, Hungry Hands, Sun Song en Broken But Home. De countrysnik van DeLange maakt zijn rentree en wordt passend vermengd met Waylons klankkleur.

Gevoelig

Het tweetal levert vrolijke liedjes af met Time Has No Mercy, Arms Of Salvation en Lovers & Liars, terwijl de gevoelige snaar wordt geraakt met het Carpenters-achtige Before Complete Surrender, het door Waylon Jennings en Johnny Cash geïnspireerde Where Do I Go With Me en DeLange’s ode aan haar vader, Love Goes On.

Het soulvolle randje van Waylons stem is sporadisch te horen op dit album, maar steekt op het westernnummer When Love Was King even de kop op. Wellicht moeten de twee nog eens overwegen of er niet meer toekomst in The Common Linnets zit, want dit is voor beide artiesten het beste album in jaren.