Je kunt natuurlijk allerlei moeilijke dingen gaan bedenken om je tweede album als titel mee te geven, maar je kunt het ook net zoals de Rotterdamse band The Kik lekker simpel houden en dat ding gewoon 2 noemen.

Na de doorstart van de nederbeatband The Madd, werd in 2012 het debuutalbum van The Kik uitgebracht. Het album Springlevend was vooral erg geënt op het vroege werk van The Beatles en de eerste Nederlandstalige popgroepen. Hoewel de jaren 60 nog steeds het referentiekader zijn, zoekt The Kik daarentegen wel verbreding op.

Vooral door gestoei met arrangementen wordt er een rijker geluid gevonden. Zo zijn er ineens in een aantal nummers strijkers te horen en andere liedjes worden voorzien van een blazerssectie (leden van New Cool Collective) of de klavecimbel van de voornaamste tekstdichter Dave von Raven. Ook de productie als geheel is steviger.

De angst om als een eendagsvlieg beschouwd te worden, wordt geuit in het openingsnummer Zwanenzang. "Deze plaat is voor u gemaakt", wordt gezongen in het liedje, waarin grote voorbeelden Boudewijn de Groot en The Beatles doorklinken. Het vroege Bee Gees-nummer All By Myself wordt verbouwd tot Ik Doe Wat Ik Wil.

Zomergevoel

Het is de enige cover op de plaat. The Kik bouwt verder op zijn basis van zorgeloze sixtiespop met Electriciteit, Cupido, De Zomer En Jij, Stil Op Het Station en Erik. Enig venijn is er te horen in het relatief stevige Schuld, in sciencefictionliedje Ruimtetuin wordt geflirt met psychedelica en het zomergevoel wordt aangeroepen met Katwijk Aan Zee.

Het meest ontypische nummer op de plaat is Schilderstraat. De ode aan zanger Jaap Valkhoff blijkt tevens het mooiste liedje, met een smaakvol jazzarrangement. Spiegel Spiegel en Je Bent Als De Wind profiteren eveneens van de blazerssectie, maar daaronder schuilt nog altijd die ongepolijste eerlijkheid en directheid van The Kik.